Landelijk/buitengebied


Agrariërs doen veel aan het verminderen van afstromend water en modderstromen. Zo zijn er de afgelopen jaren goede stappen gezet om erosie te bestrijden. Vanwege de (verwachte) weersveranderingen vallen er steeds heftigere buien, met wateroverlast in nabijgelegen dorpen of lager gelegen percelen als gevolg.

We werken samen met diverse partijen in het landelijke gebied aan verdere verbetering en beperking van afstroming waar dat kan. In Zuid-Limburg gebeurt dit via het programma Water in Balans. Een programma van Waterschap Limburg dat in verschillende projecten complexe wateroverlast knelpunten oplost. Er wordt dan ook gekeken om een mix van maatregelen te treffen in een stroomgebied. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 6 knoppen.

We hebben iedereen hard nodig om het water wat valt beter vast te houden om overlast te voorkomen. Maar ook om periode van droogte beter te kunnen overbruggen en grondwaterstanden zoveel mogelijk op peil te houden.

Maatregelen zijn te onderscheiden in blijvende maatregelen en maatregelen die genomen kunnen worden op percelen afhankelijk van de teelt.

Met agrariërs, adviseurs en onderzoekers kijken we waar er nog kansen zijn, welke randvoorwaarden daarvoor nodig zijn en wat de impact is op water en bedrijfsvoering. Alle ideeën zijn welkom en alle beetjes zorgen dat er in de dalen effect te behalen valt. Dit effect kan betekenen dat pieken in afvoer afvlakken of dat het aantal keren dat er overlast wordt ervaren verminderd.

In 2020 is er een boekje uitgegeven met een 15 maatregelen die genomen kunnen worden op landbouwpercelen. Met deze pagina willen we dit boekje dynamischer maken door er maatregelen en ideeën aan toe te kunnen voegen en om actualiteiten, nieuwe inzichten en achtergronden te kunnen bundelen.

Wij hopen u met deze pagina handvaten te geven om meer maatregelen te kunnen nemen en daarmee het waterbewustzijn te vergroten. Afhankelijk van het perceel en de locatie kunnen er kansen zijn voor kleine veranderingen met groot effect.

Mocht u naar aanleiding van deze pagina vragen hebben dan horen wij deze graag via: waterinbalans@waterschaplimburg.nl