Basisonderwijs


Waterschap-Limburg-educatie-op-basisschool (2)

Als waterschap vertellen we graag over ons werk en de uitdagingen waar we voor staan. Daarnaast vinden we het belangrijk om de nieuwe generatie waterbewust te maken. We zijn dan ook regelmatig op basisscholen te vinden. We bieden onder andere gastlessen en excursies aan.

Gastlessen

We komen graag langs op scholen om te vertellen over ons werk. We bieden hiervoor diverse lesmodules aan. Denk hierbij aan de gastles 'Wild van Bevers', waarbij leerlingen spelenderwijs leren over het werk van de bever, en hoe zich dat tot het werk van een waterschap verhoudt. Ook gaan leerlingen zelf aan de slag gegaan met het bouwen van een dijk.

In de gastles 'Veilige Dijken, Droge Voeten' vertellen we meer over de taken en uitdagingen waar ons waterschap voor staat. Verder is er nog ConsultingKids, waarbij we complexe volwassen vraagstukken in behapbare vorm voorleggen aan kinderen.

Excursies

Altijd al willen weten hoe al dat gebruikte water weer schoon genoeg terugstroomt naar de natuur? Ons dochterbedrijf WBL biedt excursies aan bij haar rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Risk Factory

Hoe moet je handelen als er een gezondheid- of veiligheidsrisico is? Dat leer je tijdens de verschillende scenario's bij de Risk Factory. In samenwerking met Waterschap Limburg is er een nieuw waterscenario ontwikkeld, zodat basisschoolleerlingen uit groep 8 weten wat je moet doen als het water komt.

Overig materiaal

Met 'Ontdek de wereld onder water' onderzoek je aan de hand van de gevonden waterbeestjes hoe goed de kwaliteit van een beek of rivier is.

De website 'Droppie Water' vertelt de allerkleinsten onder ons meer over het werk van een waterschap, zoals zorgen voor veilige dijken en voldoende, schoon en natuurlijk water.

Daarnaast is er nog een educatieve video 'Van Plas tot Plas', waarin uitgelegd wordt hoe rioolwater wordt gezuiverd, alsook de 'Waanzinnige Water-Quiz'. In deze quiz van het mini-magazine Wild van Freek test je hoeveel jij weet van water.