Onze taken
Waterschap Limburg werkt 24 uur per dag met water. Dat doen we voor zo’n 1.118.000 inwoners en bedrijven in de 31 gemeenten in Limburg. Dagelijks onderhouden en inspecteren wij dijken, zuiveren wij rioolwater en zorgen we voor veilig, voldoende en schoon water. Zo kun je prettig wonen, werken, ondernemen en recreëren.
Voldoende water
Te veel water is een probleem. Te weinig ook. We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast en droogte. Natuur en landbouw staan hierdoor onder druk. Maar hittestress in steden is ook een steeds groter wordend probleem. Het vraagt om ingrepen in het landschap die zorgen dat water bij extreme neerslag snel wordt afgevoerd, maar in periodes van droogte juist wordt vastgehouden. Samen met bedrijven, inwoners, andere overheden en partners in het buitenland werken we aan een robuust watersysteem, dat bestand is tegen de verandering van het klimaat. We herstellen de natuurlijke loop van beken, zodat ze meer kronkelen (meanderen). Hierdoor houden ze meer water vast en kan de omliggende natuur floreren.
Edwin Michiels en zijn gevecht als agrariër tegen droogte
Edwin Michiels voert als agrariër een jaarlijks terugkerend gevecht tegen de steeds extremere weersomstandigheden. Een strijd die het hele jaar duurt. “Droogtebestrijding begint nu, in de winter. Alles wat nu valt, moet je zien vast te houden in de bodem.”
Veilige dijken en droge voeten
Te veel water is een probleem. Te weinig ook. De watercrisis van 2021 maakte duidelijk dat bescherming tegen wateroverlast belangrijker is dan ooit. De buien die we in 2050 verwachtten, vallen nu al. Overal in Limburg neemt het waterschap maatregelen om ons zo goed als mogelijk te beschermen, ook bij extreme neerslag. We leggen regenwaterbuffers aan in het Heuvelland om te voorkomen dat water te snel naar de dalen stroomt. We versterken dijken langs de Maas om woongebieden veilig te houden. Dat doen we altijd in nauw overleg met de omgeving. We vragen bewoners en bedrijven ook zelf maatregelen te nemen. Want we kunnen bij extreme regenval veel, maar niet alle overlast voorkomen.
Extreme neerslag: het verhaal van de familie Schumacher
De foto van Maurice en Romy Schumacher, tot hun middel in het water voor hun huis, ging in juli 2021 de hele wereld over. Hun verhaal staat symbool voor de ellende die veel Limburgers tijdens die bewuste overstroming over zich heen kregen.
Schoon water
Waterschap Limburg zorgt voor schoon water in beken en rivieren. Dat is in ieders belang, want gezond en schoon water is een eerste levensbehoefte. Hierbij staan we voor grote uitdagingen. De kwaliteit van het water in beken en rivieren staat door droogte, illegale afvallozingen en andere oorzaken onder druk. In 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgen wij ervoor dat het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt. Daarna mag het terugvloeien in een nabijgelegen beek of de Maas. We houden de kwaliteit van het oppervlaktewater continu in de gaten. Daarnaast bewaken we ook de waterkwaliteit van beken en rivieren. En controleren we zwemgelegenheden in natuurwater.
Inspecteur Rachèl Rutten over illegale dumpingen
Inspecteur Rachèl Rutten, een van onze inspecteurs, controleert onder meer waterkeringen, watergangen, buffers en beken. “Het shockeert mij enorm wat ik soms ons water vind.” Mestafval, bouwmaterialen, chemicaliën en meer worden aangetroffen in ons natuurwater.