Schoon water


schoon-water-klein (Breedbeeld)

Een goede kwaliteit van het water in beken en rivieren is onontbeerlijk voor de dieren en planten in en om het water. En ook de mens moet zonder gevaar voor de gezondheid kunnen recreëren in het oppervlaktewater.

Wat doet het waterschap?

Waterschap Limburg zet zich in voor een schone en gezonde waternatuur. Dit is in ieder belang, immers gezond en schoon water is een eerste levensbehoefte. In zeventien rioolwaterzuiveringsinstallaties zorgen wij ervoor dat het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt. Daarna mag het terugvloeien in een nabijgelegen beek of de Maas. We houden de kwaliteit van het oppervlaktewater continu in de gaten door monsters te nemen. De biologische kwaliteit wordt gecontroleerd in ons eigen laboratorium. Natuurlijk bewaken we ook de kwaliteit van beken en zwemgelegenheden in het oppervlaktewater.


Wat kunt u doen?

Ook u kunt uw steentje bijdragen aan het beperken van waterverontreinigingen. Hier hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet: immers, hoe minder troep er in het water terecht komt, hoe goedkoper het zuiveringsproces én uiteindelijk ook weer de fabricage van drinkwater.