Waterveiligheid - het verhaal van de familie Schumacher


De foto van Maurice en Romy Schumacher, tot hun middel in het water voor hun huis, ging in juli 2021 de hele wereld over. Hun verhaal staat symbool voor de ellende die veel Limburgers tijdens die bewuste overstroming over zich heen kregen. “Je denkt, het is maar water. Maar de stank en de troep, die waren verschrikkelijk.”

(Wil je ondertitels bij de video? Bekijk deze dan op YouTube)

Het water steeg als een malle

De regen viel al dagen met bakken uit de lucht, maar in Hoensbroek bleef het nagenoeg droog. Toch kreeg Maurice die middag een telefoontje van een vriend: ”Je moet nu naar huis komen, de auto’s veilig zetten.” Toen hij de straat in kwam, zag hij een klein stroompje water de put inlopen. “Ik dacht nog, is dit alles?” Dat gevoel sloeg razendsnel om. Het water steeg als een malle en een half uur later stond het al 60cm hoog op de binnenplaats.

Zo hoog stond het water binnen een half uur

Tegen water kun je niet vechten

De paniek sloeg toe. Mensen kwamen aanrennen om te helpen. Iemand sloeg Maurice een oranje handdoek om, want hij was inmiddels kletsnat door de regen. “In een totale adrenalinerush hebben we platen tegen de deuren getimmerd en alle spullen omhoog gezet. Haha ja zelfs de kliko. Op zo’n moment denk je niet meer logisch na, dan red je wat er te redden valt. Ik had net een nieuwe motor. Die heb ik letterlijk door het kozijn naar buiten getrokken. We kregen dompelpompen, maar alles wat naar buiten werd gepompt kwam net zo hard weer naar binnen. Het water kwam door de muren het huis in. Op dat moment kwam het besef. Tegen water kun je niet vechten”, zegt Maurice.

Ze kregen het advies te evacueren, maar de twee peinsden er niet over te vertrekken. “Ik laat mijn huis niet onbeheerd achter.” Ze gingen een angstige nacht tegemoet, want het water bleef komen. Die nacht hield het eindelijk op met regenen, maar het duurde tot het einde van de volgende dag voor al het water was weggepompt. “Het was echt overleven, je doet ’s morgens wel droge kleren aan, maar 10 minuten later sta je weer tot aan je middel in het water. De NOS vroeg ons nog in de uitzending te komen, maar we hadden wel andere zaken aan ons hoofd.”

overstroomde binnenplaats

Het hele huis was verzakt

Pas zes maanden later kon de volledige schade worden opgemaakt. Door het wegpompen van het water bleek ook het zand onder de fundering te zijn weggespoeld, waardoor het hele huis was verzakt, met alle gevolgen van dien. “Gelukkig kregen we privé alles vergoed van de verzekering en hebben we op wat schilder -en stucwerk na alles weer in oude glorie hersteld. Of we nu bang zijn als het regent? Gelukkig zijn we nuchter genoeg om niet direct in paniek te schieten als het regent. Tegen zoveel water is niet veel te doen.”

DSC08847

Waterveiligheid

Te veel water is een probleem. Te weinig ook. De watercrisis van 2021 maakte duidelijk dat bescherming tegen wateroverlast belangrijker is dan ooit. De buien die we in 2050 verwachtten, vallen nu al. Overal in Limburg neemt het waterschap maatregelen om ons zo goed als mogelijk te beschermen, ook bij extreme neerslag. We leggen regenwaterbuffers aan in het Heuvelland om te voorkomen dat water te snel naar de dalen stroomt. We versterken dijken langs de Maas om woongebieden veilig te houden. Dat doen we altijd in nauw overleg met de omgeving. We vragen bewoners en bedrijven ook zelf maatregelen te nemen. Want we kunnen bij extreme regenval veel, maar niet alle overlast voorkomen.