Grote waternavel


De grote waternavel is een explosief groeiende plant. Dat veroorzaakt overlast:

  • de doorvaart wordt belemmerd
  • het waterleven raakt verstikt
  • voorbijgangers zien door de bladeren het water niet meer

Melding doen

Bestrijding vergt tijdig ingrijpen en een grondige aanpak. Onvakkundige verwijdering maakt de situatie erger. Plantenresten drijven als ‘stekjes’ af en woekeren elders voort. Het waterschap ruimt daarom zelf de grote waternavel op. Ook wanneer de plant in sloten groeit die een ander onderhoudt. Heeft u de grote waternavel gezien? Meld dit dan bij het waterschap.

Zodra u belt, komen wij in actie:

  • De plant wordt met een machine verwijderd;
  • Overgebleven resten worden zorgvuldig weggenomen (met hark, schepnet of spa).

Van vijver naar sloot

De grote waternavel is geïntroduceerd als vijver- en aquariumplant. Een uitheemse plant, die vroeger te koop was in tuincentra. Nu bekend is hoe de plant woekert, is de verkoop verboden. Deze waterplant die veel in vijvers wordt gehouden, is geïmporteerd uit Noord-Amerika. De verkoop en het bezit van de grote waternavel zijn niet meer toegestaan in Nederland. Toch komt de plant hier voor in de natuur. Consumenten gooien hun overtollige vijverplanten vaak in de sloot achter het huis.

De grote waternavel vermeerdert zich heel snel. Daardoor concurreert hij met inheemse planten en verspreidt hij zich in korte tijd over grote afstanden. Dit geldt ook voor andere invasieve waterplanten, zoals bijvoorbeeld de waterteunisbloem. Daarnaast bemoeilijken de waterplanten het waterbeheer voor waterschappen.

Meer informatie

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA): De grote Waternavel (Hydrocotyle ranunculoides L.f.)


Online melden

Grote Waternavel Bron: Boute Ecologie & Water Advies (BEWA)

Grote waternavel gezien? Geef dit door aan het waterschap.