Steyl: “De Maas bezorgt onze familie al generaties lang veel plezier”

Gepubliceerd op 16 oktober 2017

Ruud Geerlings 1

Al van jongs af aan wist Ruud Geerlings dat hij ooit in het huis van zijn opa en oma wilde wonen. Zij woonden direct aan de Maas in het sfeervolle kloosterdorp Steyl en veel van Ruud’s jeugdherinneringen zijn aan de rivier verbonden. In 2005 nam hij het huis over van zijn grootouders en dat betekent dat het huis nu al zeven generaties door dezelfde familie wordt bewoond. “Dat de Maas af en toe overlast veroorzaakt, nemen we graag voor lief.”

Ruud Geerlings groeide op in Tegelen, maar ging vaak op bezoek bij zijn grootouders in Steyl. “We speelden altijd in, rond en op de Maas”, herinnert hij zich. “Er zijn hier heel wat familiefeestjes gevierd. Onze woonplek is geweldig en hebben een prachtig uitzicht over de Maas. Onze kinderen spelen er, ik jog langs de Maas en de dijk fungeert als de boulevard van Steyl. De Maas zorgt voor veel gezelligheid en ik vind het mooi dat het water altijd in beweging is. De Maas is bijna een levend iets, heel bijzonder.”

Soms wordt het spannend

Ruud heeft niet getwijfeld over de aankoop van zijn huis, ondanks de nabijheid van de rivier. “Ons huis is in 1664 gebouwd”, zegt Ruud. “Mensen hadden hier echt geen huis neergezet als het water te gevaarlijk was geweest. De Maas levert ons 364 dagen per jaar plezier op en tja, daar staat tegenover dat het soms wel eens spannend kan worden.” Na het hoogwater in 1995 werd in Steyl een dijk gebouwd, die in 2003 voor het eerst getest werd. “Een deel van de dijk bezweek door een constructiefout en dat veroorzaakte flinke paniek”, vertelt Ruud. “Binnen twintig minuten stond de hele wijk onder water. Voordat de dijk bestond, kwam het water nog voorspelbaar en geleidelijk de straat binnen. Je vraagt je soms af of we niet teveel schijnveiligheid creëren met onze continue dijkverhogingen.”

Doorbraak kade

Zichtlijnen behouden

Tijdens het hoogwater in 2011 functioneerden de demontabele schotten van de dijk naar behoren, maar kwam er kwelwater onder de dijk door. Na onderzoek werd de dijk afgekeurd. “Waterschap Limburg wil de dijk daarom afbreken en hem opnieuw opbouwen”, zegt Ruud. “Vanwege de nieuwe wetten rond dijkbescherming zou de nieuwe dijk bovendien verhoogd moeten worden. Ik vind het goed dat de dijk wordt aangepakt, maar we willen ons uitzicht en de zichtlijnen op de Maas absoluut behouden. Steyl is een beschermd dorpsgezicht en de cultuur-historische en toeristische waarde van ons dorp is groot. Als een hoge dijk Steyl van de Maas afsluit, raken we dat kwijt. Er moet een oplossing komen die past in het landschap en bij het dorp.”

Steyl_luchtfoto_klein

Positief overleg

Waterschap Limburg heeft de bewoners van Steyl meteen betrokken bij de plannen voor dijk. “Dat vind ik heel positief”, zegt Ruud. “Ze hadden ook een ontwerp kunnen maken en ons officiële zienswijzen kunnen laten indienen, maar in plaats daarvan zijn we in gesprek. Wij maken ons sterk voor een oplossing die Steyl en de Maas blijft verbinden op basis van de huidige zichtlijnen. Een gefaseerde aanpak lijkt me ook goed, want je kunt nu eenmaal geen eeuwen vooruit kijken. Wacht eerst maar eens af of klimaatverandering wel invloed heeft op een regenrivier als de Maas, die de hoogste waterstanden in het winterseizoen heeft. Onze grootste angst is dat er een veilige, maar lelijke en goedkope oplossing komt. En dat mag op deze unieke plek niet gebeuren.”