Baarlo: “Zonder de Maas had ons bedrijf niet bestaan”

Gepubliceerd op 13 november 2017

Susanne en Andrea 1

De eindeloze fruitgaarden in Baarlo bewijzen dat de Maas voor vruchtbaar land zorgt. Görtz Fruit BV is dan ook al ruim 150 jaar gevestigd in Baarlo. De afgelopen jaren groeide dit bedrijf, waar Susanne en Andrea Görtz met hun ouders werken, uit tot een veelzijdige onderneming. De familie teelt het grootste areaal zure kersen van Nederland en kweekt bijzondere fruitsoorten, zoals Williams-peren en mirabellen. Daarnaast produceren ze sappen en wijn en ontwikkelen ze prachtige vakantiehuizen onder de naam Fruitboerderij.

Het familiebedrijf heeft een lange geschiedenis, die nauw verbonden is met de Maas. “Ons bedrijf had niet bestaan zonder de rivier, want die zorgt ervoor dat fruitbomen hier goed kunnen groeien”, vertelt Susanne Görtz. “De Maas is voor ons bedrijf belangrijk, maar voor onszelf ook. Als ik ’s ochtends uit het raam kijk, is de Maas het eerste wat ik zie en de rivier speelde een grote rol in onze jeugd. We waren er altijd aan het spelen, rennen en fietsen.”

Görtz3_vanuit de laatste rij fruitbomen van de famGörtz_GerPeeters

Veel veranderd

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de fruitteelt. “Onze fruitbomen die op drogere zandgrond staan, hebben veel last van extreem weer ”, zegt Andrea Görtz. “De bomen op de vruchtbare rivierklei, dichtbij de Maas, zijn hier beter tegen bestand. Klimaatverandering heeft duidelijk invloed op ons bedrijf.” Toen Susanne zes jaar geleden de overstap maakte naar het familiebedrijf, besloot ze zich niet alleen te focussen op de fruitteelt. “Dan werk je toe naar die ene keer in het jaar dat je kunt oogsten”, zegt ze. “Als de oogst dan tegenvalt, heb je een probleem. Ik wil het hele jaar inkomsten genereren en daarom besloten we drie jaar geleden onze oude schuur om te bouwen tot een vakantiewoning, Wijnhuis Baarlo.”

Prachtig interieur

Susanne schakelde de hulp in van haar zus Andrea, die aan de Hoge Hotelschool in Maastricht heeft gestudeerd. “Ik twijfelde of ik in het familiebedrijf wilde gaan werken, maar een vakantiewoning opzetten leek me een mooie uitdaging”, vertelt Andrea. “Daarna wilde ik niet meer weg. We moesten de kosten laag houden, dus gingen we creatief aan de slag met de verbouwing van de schuur. We haalden overal meubels vandaan en knapten die zelf op, onze moeder naaide de gordijnen en de eettafellamp is gemaakt van de trap die opa vroeger gebruikte om appels te plukken. Elk detail heeft een verhaal en de hele familie hielp mee.” Andrea en Susanne verbouwden vervolgens een boerderij in Sevenum tot vakantiehuis en aan een derde huis wordt gewerkt.

Foto fruitteelt Gortz

Bescherming is belangrijk

“Als jonge ondernemers moeten we nu grote stappen zetten”, zegt Andrea. “We willen van de Fruitboerderij een echte belevingsboerderij maken en we zien kansen om bijvoorbeeld stallen op ons terrein om te bouwen tot accommodatie.” De plannen van Waterschap Limburg voor dijkbescherming in Baarlo komen de zussen dan ook slecht uit. Zolang onduidelijk is wat er gaat gebeuren, kunnen ze niet uitbreiden. “Er zijn verschillende plannen voor de dijken, die mogelijk grote impact hebben op ons bedrijf”, zegt Susanne. “Natuurlijk is het belangrijk dat we goed beschermd blijven tegen het water. We hebben in 1993 wateroverlast gehad en ik wil niet meemaken dat de boel hier nog eens onderloopt. Verandering hoeft ook niet negatief te zijn. Maar we maken ons er veel zorgen over, omdat we niet weten waar het naartoe gaat. Ons hart en onze wortels liggen hier, maar onze toekomst ook. Dat moet zo blijven.”