Arcen: “Een nieuwe waterkering moet Arcen nog mooier maken”


Cecile van den Kroonenberg 2

Hij werkt als luchtverkeersleider op Schiphol, maar woont nog altijd in zijn geboortedorp Arcen. Cecile van den Kroonenberg, voorzitter van de Dorpsraad Arcen, vindt die lange reistijd geen enkel probleem. “Elke keer als ik Arcen binnenrijd, zie ik weer hoe mooi het hier is.”

Cecile van den Kroonenberg is geboren en getogen in Arcen. Tijdens zijn militaire dienst zag hij een vacature voor luchtverkeersleider en dat sprak hem aan. Zijn vader schreef zijn sollicitatiebrief. Er waren maar liefst 750 gegadigden, waarvan er twintig in opleiding gingen en Cecile één van de drie geslaagden was. Cecile en zijn vrouw Monique, die uit Blerick komt, verhuisden naar Hoofddorp, zodat hij zich kon concentreren op zijn opleiding. “Toen we daar een tijd woonden, reden we na een verjaardag terug naar Hoofddorp”, vertelt Cecile. “Opeens klonk Rowwen Hèze op de radio en de tranen stroomden over onze wangen. We misten Limburg allebei. Het rustigere tempo, het bourgondische leven, de bossen…We besloten terug te gaan en nu rijd ik al 21 jaar op en neer naar Schiphol.”

Arcen_Maastraat1_GerPeeters

Pan met gehaktballen

Cecile woonde tijdens het hoogwater in 1993 nog in Hoofddorp. “Ik zag op het nieuws dat het kasteel in Arcen onder water stond”, zegt hij. “Ik ben meteen in de auto gestapt om te gaan helpen. In het crisiscentrum hoorde ik dat de buren van mijn ouders geëvacueerd waren, maar ik kon mijn ouders nergens vinden. Door de hard stromende Maas waadde ik naar mijn ouderlijk huis. Daar stond de piano al onder water, de bladmuziek dreef door de woonkamer. Ik rende naar boven en zag kaarslicht branden: daar waren mijn ouders, in bed, met een pan vol gehaktballen. Ze hadden de militairen en de vrachtwagens gezien die de buren evacueerden en dat deed hen teveel aan de oorlog denken. Ik heb ze allebei meteen meegenomen.” Bij het hoogwater in 1995 waren de ouders van Cecile goed voorbereid: hij moest zelfs de parketvloer er preventief uitzagen. “Voor niets, want de nooddijk hield het prima.”

Actief sturen

Na de hoogwaters in de jaren negentig werden maatwerkoplossingen gemaakt voor de bewoners aan de Maas. Er kwamen muren met demontabele schotten. Die oplossing voldoet niet meer en Waterschap Limburg zoekt naar een nieuwe manier om Arcen te beschermen tegen het water. “Toen we van de dijkversterkingsplannen hoorden, besloten we als Dorpsraad om zelf actief te willen sturen,” zegt Cecile. “We hebben een werkgroep opgericht, die de belangen van Arcen vertegenwoordigt. Alle informatie delen we met het dorp via onze website, Facebook en op openbare vergaderingen.”

Arcen_dijk19_GerPeeters

Vestingmuur als waterkering

De werkgroep vindt het belangrijk dat de toekomstige nieuwe dijk Arcen mooier maakt. Arcen kan met het fietstoerisme langs de Maas bovendien van de nieuwe dijken profiteren. Cecile: “Arcen is een prachtig vestingstadje dat erg veel toeristen trekt, mede door de verbinding met de Maas. Dat mag niet verdwijnen. Onze werkgroep heeft de voorkeur voor een vestingmuur als waterkering, gecombineerd met een wandelpromenade langs de Maas. Zo borduren we voort op de historie van ons stadje. We zijn tevreden over het overleg met het waterschap. Vroeger werd er een plan gemaakt en kon je daar zienswijzen op indienen. Nu hebben we tenminste aan de voorkant al inspraak.”