Afferden: “Open overleg zorgde voor oplossing Camping Klein Canada”


Sjors en Guido 1

Camping Klein Canada in Afferden ligt direct aan een dijk, waarover de N271 is aangelegd. Dankzij de begroeiing op de dijk was de weg niet zichtbaar vanaf de camping. Het dijkversterkingsproject Afferden van Waterschap Limburg veranderde dat. Mede- campingeigenaar Sjors Winkelmolen ging samen met omgevingsmanager Guido Toirkens op zoek naar maatregelen die het natuurgevoel op de camping terug zouden brengen. “Veiligheid staat voorop, maar Klein Canada moet ook een fijne vakantieplek blijven.”

Toen Sjors Winkelmolen in 2016 mede-eigenaar werd van camping Klein Canada, wist hij dat er plannen waren voor een dijkversterking. “Voor mij was dat geen bezwaar, want dit is een ideale plek voor een camping”, zegt hij. “De Maas is een succesfactor voor mijn bedrijf: mede dankzij het water is de omgeving van de camping zo mooi en komen mensen hier graag. Hoewel ik ook de keerzijde van de rivier ken, want ik heb gezien hoe groot de impact van hoogwater kan zijn. Toen ik hoorde over de dijkversterkingsplannen voor Afferden, was de noodzaak voor mij meteen duidelijk. Het laatste wat we willen is dat onze camping onder water komt te staan.

Bekijk ook de video:

Een stabiele dijk

Guido Toirkens is omgevingsmanager bij Waterschap Limburg. In 2016 ging hij aan de slag met het dijkversterkingstraject in Afferden. Het was rond dezelfde tijd dat Sjors Klein Canada kocht en de camping van eigenaar veranderde. “Het project was toen al een eind op weg”, zegt Guido. “Mensen konden formeel op de plannen reageren. Het probleem in Afferden was duidelijk: de dijk langs de camping was niet stevig genoeg. De dijk bestaat uit losgepakt zand, was te steil en ook nog eens beplant. Bij extreem hoogwater zou het kunnen instorten. Voor een stevige dijk moesten we het talud afvlakken en het groen weghalen.”

Weg open en bloot

Sjors: “Ik had eerst niet in de gaten hoe ver de plannen al waren. En hoewel ik veiligheid heel belangrijk vind, vond ik dat er in het ontwerp niet genoeg rekening was gehouden met onze belangen. Ik diende daarom bezwaar in tegen het ontwerp-projectplan.” Het grootste probleem voor Sjors was het zicht vanaf de camping op de weg. De N271 lag altijd verscholen achter het groen, waardoor gasten hem wel enigszins hoorden, maar niet zagen. “Maar om de dijk steviger te maken, moest al het groen verwijderd worden”, zegt Sjors. “Daarmee kwam de weg in het zicht én gehoor van onze gasten te liggen. Dat wilde ik niet, want dat gaat ten koste van hun vakantiebeleving.”

Samen keuzes maken

Guido en Sjors gingen samen in gesprek om te kijken of dit probleem opgelost kon worden. Guido: “Ik begreep de zorg van Sjors en ik wilde samen met hem de juiste keuzes maken, zonder dat die ten koste gingen van onze opgave. Sjors stelde voor om op zijn kosten een ingenieursbureau in te schakelen, dat het vastgestelde ontwerp kon doorvertalen naar een goed plan voor de uitvoering. Dat de dijk verstevigd moest worden was een feit, maar wel op zo’n manier dat de camping daar op lange termijn geen schade van ondervindt. Dat vonden wij een prima idee en samen met het bureau hebben we een plan bedacht waar we allemaal tevreden over zijn. Sjors wilde heel graag een scherm dat het zicht op de weg afschermt en dat bleek op deze locatie mogelijk te zijn, mede dankzij zijn inzet.”

Zichtscherm plaatsen

Vorig jaar zijn de bomen en de beplanting langs de dijk verwijderd en is de dijk minder steil gemaakt. Nog voor de zomer laat Sjors het zichtscherm plaatsen langs de dijk. De voorkant van de dijk wordt beplant. Voor het waterschap was dit scherm aanvankelijk een lastig punt.  Guido: “Toch bleek het plaatsen van een scherm hier technisch te kunnen. Ik ben erg te spreken over de manier waarop alles is verlopen. Het overleg bleef steeds open en constructief, we dachten in mogelijkheden en we hadden begrip voor elkaars standpunten.” Ook Sjors kijkt tevreden terug. “Natuurlijk is het algemene belang het belangrijkste in dit soort projecten, maar ik wil wel dat de overheid zich ook in individuele belangen verplaatst. Dat heeft Waterschap Limburg goed gedaan.”


Even voorstellen

Links

Naam: Guido Toirkens (49)
Functie: omgevingsmanager Waterschap Limburg
Woonplaats: Hamont-Achel

Rechts

Naam: Sjors Winkelmolen (43)
Is: mede-eigenaar van het familiebedrijf Eldorado Parken en als zodanig mede-eigenaar van camping Klein Canada in Afferden
Woonplaats: Heijen