Het laatste nieuws
Zoeken in de index
Waterschap geeft groen licht voor vaste kering Maasboulevard
Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg heeft een besluit genomen over het type kering aan de Maasboulevard in Wessem. Ondanks dat een vaste kering niet de voorkeur geniet van de omgeving, komt er nu wel duidelijkheid. Eerder, in maart 2021, stelde het waterschap al het voorkeursalternatief vast van de dijkversterking bij Thorn en Wessem. Toen werd de Maasboulevard nog niet meegenomen. Vanwege vele zienswijzen koos het waterschap destijds voor een tussenstap: een verdiepingsslag. Deze is inmiddels uitgevoerd en deze analyse heeft niet tot een ander type kering geleid.

Code oranje: Waterschap Limburg afgeschaald
Het KNMI heeft voor Limburg code oranje afgekondigd. Vanaf 13:00 uur worden onweersbuien verwacht, waarbij 20 tot 30 mm regen kan vallen, met lokale uitschieters tot 50 mm.

OPPWW Peelkanalen ter inzage
Het ontwerpprojectplan Waterwet Optimalisatie wateraanvoer Noordervaart en Peelkanalen ligt ter inzage vanaf 19 mei tot 30 juni a.s. in het waterschapsgebouw. Bovendien zijn er twee informatieavonden voorzien. Op 7 juni in Griendtsveen en op 8 juni in Ysselsteyn.

Veel neerslag verwacht in Limburg
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor donderdagmiddag code oranje afgeven voor Limburg wegens onweersbuien. De weerswaarschuwing geldt tussen 13:00 en 15:00 uur. Daarna geldt nog code geel tot 18:00 uur.

Fietsverbinding en watermaatregelen Parkstad - Heuvelland
Gemeenten Voerendaal, Gulpen-Wittem en Heerlen, Waterschap Limburg en Provincie Limburg werken aan een veilige fietsverbinding tussen Parkstad en het Heuvelland. Veilig fietsen én het gebied klimaatbestendiger maken. Die twee doelen komen samen in de aanleg van de fietsverbinding.

Feestelijke opening hernieuwd Gebied Kwistbeek
Op 13 mei werd Gebied Kwistbeek op een bijzondere manier feestelijk geopend door wethouder Paul Sanders van gemeente Peel en Maas en bestuurder Josette Van Wersch van Waterschap Limburg.

Resultaten case studies op vier hoogwaterlocaties
Onderzoeksbureau Deltares heeft op verzoek van Waterschap Limburg en provincie Limburg onderzoek gedaan naar vier case studies in Limburg. Het zijn locaties die vorig jaar getroffen zijn door hoogwater, te weten: Geulmonding, Roermonding, Eygelshoven en Valkenburg. De locaties zijn gekozen op basis van de omstandigheden die er gespeeld hebben in juni en juli 2021.


Maatregelen op landbouwpercelen helpen om wateroverlast bij hevige buien te verminderen
Agrariërs, WUR, LLTB, Provincie Limburg en Waterschap Limburg hebben de afgelopen 3 jaar gezamenlijk praktijkproeven uitgevoerd om extra water vast te kunnen houden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg. De resultaten van het afgelopen jaar zijn, net als die in de jaren ervoor, positief. De proeven geven agrariërs inzicht in de mogelijkheden om extra water vast te houden. Er is daarbij zowel aandacht voor het beperken van waterafstroming alsook de invloed op droogte.

Inspiratie meet-up: op naar een waterrobuust Limburg
Door klimaatverandering krijgen we te maken met extremere wateroverlast én meer droogte. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst werkt Waterschap Limburg continue aan een waterrobuust Limburg. Afgelopen zomer is maar weer eens aangetoond hoe nodig dit is. Na de overstromingen werd het waterschap blij verrast door mensen en bedrijven die zich spontaan meldden met ideeën. We hebben deze ideeën, die we zeer waarderen, op een inspiratie meet-up een podium gegeven en zorgvuldig bekeken.
