Watermolens


In Limburg zijn er nog veel (overblijfselen van) watermolens in de beken te vinden. Ze zijn in het verleden gebouwd om door de kracht van de waterstroming graan te malen of olie te persen.

Hoewel de watermolens een grote cultuurhistorische waarde hebben, vormen ze een obstakel in de beek. Een volledig intacte watermolen kan ervoor zorgen dat er in hoger gelegen delen van de beek wateroverlast ontstaat. Ook kunnen vissen niet vrij van de ene kant naar de andere kant van de molen zwemmen. Daarom maakt Waterschap Limburg afspraken met molenaars en legt ze vispassages aan.

Samen zoeken we naar oplossingen om de molens waar mogelijk in de beken te laten staan, maar wel op een manier waarop de vissen en de omgeving er zo weinig mogelijk last door ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van stuwen of een vistrap.

Vispassage bij ECI-waterkrachtcentrale

Met de vispassage bij de ECI-elektriciteitscentrale in de Roer bij Roermond gooien we internationaal hoge ogen. Er is een kijkvenster onder water waar je de vissen voorbij ziet zwemmen. De vistrap is nodig omdat beschermde vissoorten - zoals de zalm en de rivierprik - via de Roer naar hun paaigebieden willen gaan. Zonder vistrap komen de vissen niet langs de waterkrachtcentrale.


Zie ook