Herinrichting Worm Rimburg


foto Worm

Inleiding

Rivier de Worm ontspringt in het Aachener Wald en mondt nabij Heinsberg uit in de Roer. Het hart van de Worm vormt voor de gemeente Kerkrade en Landgraaf de grens met Duitsland. In de jaren ’70 is de Worm voor het traject vanaf het NATO-depot tot Rimburg gekanaliseerd. Hierdoor is de natuurwaarde sterk verminderd. Het waterschap wil verkennen of er mogelijkheden zijn om de Worm voor het traject vanaf het Nato-depot tot aan de grens in Rimburg te verbeteren.

Wat gaan we doen?

Het doel is het natuurlijke systeem van de beek te verbeteren en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Voor de Worm is de concrete opgave om variatie in het beekprofiel te krijgen en meer begroeiing langs de beek. Hiermee verbeteren we de waterkwaliteit en de omstandigheden voor plant en dier.

Wat willen we doen?

We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de Worm natuurlijker in te richten. Omdat de Worm de grens vormt tussen Nederland en Duitsland, werken we samen de Duitse partners om ook de mogelijkheden aan Duitse zijde te onderzoeken.

Hoe doen we dat?

Met deze verkenning onderzoeken wij de mogelijkheden voor een herinrichting van de Worm, voor het traject van het NATO-depot tot aan de RWZI in Rimburg. We willen daarbij gebruikmaken en rekeninghouden met de kennis, gebiedservaring wensen vanuit de omgeving. Daarom wordt bij deze verkenning de omgeving nadrukkelijk betrokken. Dit doen we door persoonlijke gesprekken, inloopavonden, maar ook door het beschikbaar stellen van documenten en informeren via onze website.

Betrokken partijen

Door het grensoverschrijdende karakter van de Worm werken we intensief samen met onze Duitse partners: de Gemeinde Herzogenrath, Gemeinde Übach-Palenberg en het Wasserverband Eifel-Rur. Op Nederlands grondgebied werken we samen met onder meer de provincie Limburg, en de gemeenten Kerkrade en Landgraaf.

Meer informatie

Ontvangt u al de nieuwsbrief van het waterschap? Zo niet, meld u dan aan voor de nieuwsbrief via de aanmeldpagina.

Of volg ons op TwitterFacebookInstagram en LinkedIn. Heeft u vragen? Neem dan contact op via 088 – 88 90 100 of stuur een mail naar info@waterschaplimburg.nl.

Bewonersavond

Waterschap Limburg heeft maandag 27 november een bewonersavond over de herinrichting van de Worm gehouden. Tijdens deze avond werd de voorkeursvariant van een meer natuurlijke Worm gepresenteerd voor het traject van het NATO-depot tot aan de RWZI in Rimburg.