Buggenum: "Café Het Veerhuis moet het van het terras mét uitzicht hebben"

Gepubliceerd op 11 juni 2018

Peter Geraedts

Al 118 jaar is Café Het Veerhuis in Buggenum in handen van dezelfde familie. De opa van Peter Geraedts (64) begon met het café en Peter nam het weer over van zijn ouders. Het Veerhuis had in 1993 en 1995 flink last van het hoge water van de Maas. “Voor we het wisten stond er twintig centimeter water binnen.”

Peter Geraedts werd geboren aan de Maas, in het woonhuis bij Café Het Veerhuis. Dat stond toen nog direct aan de rivier. In 1970 moest het café gedwongen verhuizen. “We moesten plaatsmaken voor het koelwaterkanaal van de Maascentrale”, vertelt Peter. “We verhuisden een paar honderd meter naar achteren, naar een mooie plek aan het kanaal. Je kunt de Maas en de voorbij varende boten vanaf ons terras nog steeds zien. Ik heb een speciale band met het water: ik ben aan de Maas opgegroeid. Mijn moeder had vroeger een veerpont en een proviandbootje, dus de Maas heeft altijd bij onze familie gehoord.” Peter is inmiddels al veertig jaar eigenaar van het café. “En dat verveelt me nog steeds niet”, zegt hij. “Het Veerhuis is naast café ook clubhuis voor verenigingen, de dijkwacht traint hier, we zijn nauw betrokken bij carnaval en ik ken iedereen in het dorp. Dat houdt het leuk.”

Buggenum_Dorpstraat
Dijk langs de Dorpsstraat

Flinke waterschade

Het liefst ziet Peter dat zijn kinderen zijn café overnemen, maar hij maakt zich zorgen over de dijkversterkingsplannen van Waterschap Limburg. “Als er hier teveel gaat veranderen, dan zien ze er misschien vanaf”, zegt hij. “Kijk, we hebben in 1993 en 1995 flink last gehad van het hoogwater. In 1993 kwam het water zo onverwacht snel. Voor we het wisten stond er twintig centimeter water binnen. Ook in 1995 was er flinke waterschade. Ik weet dus hoe belangrijk waterbescherming is, maar de huidige plannen vind ik te ver gaan. De dijken moeten ruim twee meter hoger worden, terwijl we hier sinds 1995 geen last meer hebben gehad van het water.”

Buggunum

Genieten van het uitzicht

Vorig jaar informeerde het waterschap Peter over de dijkversterkingsplannen. “Mijn eerste reactie was: koop het hele spul maar op”, zegt Peter eerlijk. “Er is hier al heel vaak voor de deur gewerkt aan de dijken. Dat kost me steeds zoveel omzet. Ik ben ook bezorgd over de plannen zelf. Het kan zijn dat er een dijk langs de Maas wordt gelegd, maar de dijk kan ook langs het dorp komen te liggen. De dijk voor ons café moet fors verhoogd worden. Ik zie dat niet zitten, want dan kijk je vanaf het terras tegen een muur aan. Terwijl ik het moet hebben van de zomer, als fietsers hier komen genieten van het uitzicht. Een dijk door de Buggenummerbroek lijkt me ook geen goed idee, want dat verandert de sfeer van het dorp. Ik hoop dan ook dat het waterschap kiest voor een dijk langs het water, met demontabele schotten op onze dijk. Ik vind dat het waterschap serieus naar onze mening heeft geluisterd. Nu hopen dat ze er iets mee gaan doen en dat mijn kinderen Café Het Veerhuis mét uitzicht kunnen voortzetten.”