Bergen: "We hebben hier leren leven met het water, dus we maken ons geen zorgen"

Gepubliceerd op 4 juni 2018

Marian Custers 3

Tijdens de hoogwaters in 1993 en 1995 werden Marian Custers-Bartels en haar gezin geëvacueerd. De Maas trof hun woonplaats Bergen hard, maar toch ziet Marian vooral het mooie van het water. Ze is dijkwachter en bewaart goede herinneringen aan de hoogwatertijd. “De saamhorigheid in Bergen is mede dankzij de Maas heel groot.”

Marian woont al 35 jaar in het mooie dorpje Bergen, direct aan de Maas. Ze wil er nooit meer weg. “Bergen is een knus dorp waar iedereen elkaar kent”, zegt ze. “Binnen vijf minuten wandel je naar de Maas en het uitzicht over het water verveelt nooit. Ik ga graag over de dijken wandelen als het hoogwater is. Het is dan net alsof je uitkijkt over zee, prachtig om te zien.”

foto met hek
"Het uitzicht over het water verveelt nooit."

Het leek wel oorlog

Marian en haar man Herman woonden net in hun huidige woning in Bergen, toen het hoogwater van 1993 zich aandiende. Het water kwam door de vloer naar boven en het gezin moest geëvacueerd worden naar Nieuw Bergen. “Onze drie kinderen waren nog klein en mijn man zat met een verbrijzelde enkel”, herinnert Marian zich. “Ik moest razendsnel onze spullen pakken en mee met de brandweerwagen. En dat in de gezellige kersttijd. In 1995 zat mijn man zelf bij de brandweer. Hij moest het dorp redden en een legervrachtwagen haalde mij en de kinderen op. Het leek wel oorlog: zit je daar met je gezin en een paar spullen in een vrachtwagen met soldaten. Ik hoopte maar dat ze de wagen op de weg zouden houden, want overal om ons heen was water. Toch ben ik nooit in paniek geweest. Je weet: als het water zakt, kun je weer terug naar huis.”

Niet bang voor water

Bij hoogwater denkt Marian vooral aan gezelligheid. “Dat klinkt gek, want het water veroorzaakte ook veel ellende”, zegt ze. “Maar iedereen stond voor elkaar klaar en hielp elkaar om de boel weer aan kant te krijgen. Dat was heel bijzonder. Voor hoogwater ben ik nog steeds niet bang. Maar ik let wel op: als ik even verderop water in de wei zie staan, dan ga ik boodschappen doen. Want als het fietspad onderloopt, kan ik niet meer naar de supermarkt in Nieuw Bergen. Mijn man verklaart me voor gek, maar dat maakt me niets uit. Als het water komt, zijn wij in elk geval goed bevoorraad.”

Aijen_eiland2_GerPeeters_klein

Dijkwachter

Sinds vier jaar is Marian dijkwachter. Als de Maas hoog staat, loopt de dijkwacht een inspectieronde over de dijken rond Bergen om te controleren of alles in orde is. “Het dijkwachterschap is een mooie combinatie van wandelen en betrokken zijn bij de veiligheid van de dijken”, zegt Marian. “Waterschap Limburg is net gestart met het verhogen van de dijken rond Bergen-Aijen en Afferden. Van ons had een hogere dijk niet per se gehoeven, maar we waren er ook niet tegen. Veiligheid is voor de toekomst natuurlijk belangrijk. Aan de andere kant: af en toe hoogwater is het ergste niet. We hebben hier leren leven met het water. Over de Maas maken we ons geen zorgen.”