Belfeld: “Wonen aan de Maas is een droom die uitkomt”

Gepubliceerd op 6 november 2017

Jan en Annemie Cruijsberg 6

Jan en Annemie Cruijsberg waren al tien jaar op zoek naar hun droomhuis aan de Maas. Er waren maar weinig woningen direct aan het water beschikbaar en wat er was, voldeed niet aan hun eisen. Tot ze een oud restaurant met woning in Belfeld tegen het lijf liepen, voorzien van prachtig uitzicht over de rivier. “Het heeft jaren geduurd, maar het lijkt erop dat we nu snel kunnen gaan bouwen.”

Jan en Annemie woonden met veel plezier in Reuver, in het ouderlijk huis van Annemie. Maar toch bleef het kriebelen: vooral Jan droomde van een huis aan de Maas. “Het water blijft trekken”, zegt hij. “We hebben zelf een boot en we genieten erg van de rust als we op het water zijn. Je hoort dan niets, heerlijk is dat. Aan de andere kant is er ook altijd leven op de Maas. Het leek me altijd al prachtig om vanuit mijn huis uitzicht op de rivier te hebben. Dat weidse, het gevoel van natuur: heerlijk.”

Oud café aan de Maas

Jan en Annemie zochten de hele omgeving af, maar vonden geen huizen aan de Maas die aan hun eisen voldeden. “Ruim drie jaar geleden gingen we na een fietstocht een ijsje eten in Kaldenkerken”, vertelt Jan. “We raakten daar aan de praat met iemand, het was gezellig en hij nodigde ons uit om bij hem thuis in Belfeld een kop koffie te drinken. Hij woonde pal aan de Maas, ideaal. En in de tuin van zijn buren stond een bord ‘te koop’. Hier was ooit café Maaszicht gevestigd, met een woonhuis erbij. Het stond al zes jaar te koop. We waren meteen enthousiast. We zouden wel flink moeten verbouwen, maar dat zou het waard zijn. Over eventuele wateroverlast maakten we ons geen zorgen: we zouden boven gaan wonen om natte voeten te voorkomen.”

Belfeld3_GerPeeters

Huis slopen

Jan en Annemie haalden er voor de zekerheid een bouwkundige bij, en die was duidelijk: het pand was rijp voor de sloop en nieuwbouw neerzetten was beter dan voor tonnen te verbouwen. “We besloten inderdaad te slopen en een restaurant met erboven een huis te bouwen”, zegt Jan. “Dat restaurant zouden we dan verhuren aan uitbaters. Mooie plannen, maar we zijn er jaren mee bezig geweest. We moesten eerst het bestemmingsplan laten aanpassen en zo kwamen we ook bij Waterschap Limburg terecht. Toen hoorden we dat de dijk bij Belfeld verhoogd zou worden. Wij hebben daar onze plannen meteen op aangepast: we wilden het restaurant zo hoog bouwen, dat de gasten nog over de dijk konden kijken.”

Belfeld_dijk9_GerPeeters

Prachtig zicht over de Maas

Het was niet gemakkelijk om deze bouwplannen door de welstandscommissie te krijgen. Bovendien bleek dat de nieuwe dijk nog hoger zou worden dan eerst gedacht, waardoor alle plannen weer gewijzigd moesten worden. Toen besloten Jan en Annemie het restaurant te schrappen. Ze zagen het bij nader inzien ook niet zitten om het rumoer van een horecagelegenheid onder hun huis te hebben. “Nu komt er alleen een woning”, zegt Jan. “Tot aan het peil van de hoogste dijk bouwen we een onderruimte, die in de toekomst eventueel nog omgebouwd kan worden tot horeca. Ons woonhuis begint boven de dijk, zodat we een prachtig zicht over de Maas hebben. We hopen dat we snel toestemming krijgen om begin 2018 de bouw te starten. Eindelijk aan de slag, na jaren wachten.”