Beesel: “Het zou zonde zijn als we ons uitzicht kwijtraken”

Gepubliceerd op 25 september 2017

VK - Koen Bouten_2

Vanaf Plantenkwekerij Bouten in Beesel heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Een perfecte locatie voor een plantenkweker. Eigenaar Koen Bouten heeft volop uitbreidingsplannen voor zijn bedrijf, maar die liggen nu stil. In het najaar wordt pas duidelijk hoe het dijkversterkings- en verleggingsproject in Beesel eruit komt te zien. “We hopen dat er snel een goede oplossing komt.”

Plantenkwekerij Bouten werd in 1971 opgericht. Het bedrijf is uitgegroeid tot een grote plantenkwekerij met een mooie winkel in Beesel, die in 2012-2013 werd vernieuwd. Koen Bouten nam het bedrijf van zijn ouders over. “Vorig jaar juni vertelde Waterschap Limburg ons dat er plannen waren voor dijkversterking”, vertelt Koen. “We wisten dat er iets zou gaan gebeuren, maar we hadden een kleine ingreep verwacht. Dat is niet zo: het waterschap wil de dijk langs Beesel met 1,90 meter verhogen. Bovendien moet de plek van de dijk nog bepaald worden en daar zijn verschillende opties voor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de dijk tegen ons woonhuis wordt aangebouwd, dat voor het bedrijf ligt. Het is ook mogelijk dat de dijk tussen de weg en de Maas komt te liggen. Dat zou voor ons nog het beste zijn, want dan kan het bedrijf zonder problemen doorlopen.”

Beesel_Kas_Molen1_GerPeeters2

Opnieuw opbouwen

De familie Bouten weet welke gevolgen hoog water kan hebben. In 1993 liepen de woning en de zaak onder. “We waren net op vakantie”, zegt Koen. “Een Nederlands gezin in ons pension zei: ‘ik zou maar eens naar huis bellen, want er is hoog water in Limburg’. Dat deed mijn vader en wat bleek: alles stond onder, we hebben bijna niets kunnen redden. Het water kwam zo snel. Toen we vertrokken lag de Maas nog binnen zijn oevers en een paar dagen later stond het meters hoger dan normaal. We moesten de hele boel weer opnieuw opbouwen.” Er werd voor het hoogwater in 1995 een nooddijk gebouwd, die het maar net hield. “We zaten toen op een vakantiepark, maar mijn vader is op de zaak gebleven”, zegt Koen. “Hij wilde met eigen ogen zien of de dijk stand zou houden. Het was op het nippertje, maar hij hield. Daarna is er hier een definitieve dijk gebouwd.”

beesel_dijk_maas_09541

Afwachten

Koen vindt de geplande dijkverhoging niet nodig. Een halve meter extra zou voor hem voldoende zijn. “Maar de dijk moet verhoogd worden om Beesel droog te houden”, zegt hij. “Het is pech dat ons bedrijf en huis net tussen de Maas en het dorp in liggen. Als ondernemer heb je altijd met ups en downs te maken, maar nu kunnen we zelf helemaal niets doen. We moeten wachten tot de berekeningen van het waterschap klaar zijn en het voorkeursalternatief wordt gekozen. Voor ons duurt dat lang. We hebben volop plannen voor de zaak, maar we gaan niet investeren voordat de definitieve plannen duidelijk zijn. Het zou zonde zijn als hier een hoge dijk voor de deur komt, want dan zijn we onze mooie locatie en het uitzicht kwijt. We hopen dat er snel een goede oplossing komt, dan kunnen we weer vooruit gaan kijken.”