Arcen: “Bij Hertog Jan praten we vooral over water, het weer en bier”


Gerard van den Broek 3

Vlakbij de Maas in Arcen ligt Hertog Jan Brouwerij, één van de belangrijkste toeristische trekkers in de omgeving. De brouwerij kampte in het verleden regelmatig met hoogwater. Gerard van den Broek is meesterbrouwer en brouwerijmanager bij Hertog Jan. “De Maas lijkt onschuldig, maar ze kan zo in een duivel veranderen.”

Zeventien jaar geleden begon Gerard van den Broek als meesterbrouwer bij Hertog Jan Brouwerij, dat in die tijd uitgroeide tot een florerend bedrijf. De brouwerij ligt prachtig in de weilanden, mét uitzicht op de Maas. “Ik ben een Brabander en ik wil niet weg uit het Brabantse land, maar dit is wel één van de mooiste natuurgebieden van Nederland”, zegt Gerard. “De Maas wordt hier geliefd en gehaat en dat begrijp ik. Het water heeft aan de ene kant een enorme aantrekkingskracht. Kijk maar naar de zomermaanden, dan is Arcen een toeristische trekker van formaat. Aan de andere kant is de Maas een duivel. Ik heb zoveel verhalen gehoord over de schade die het water aan kan richten. Toch blijven de mensen hier verknocht aan de Maas. Ik zeg altijd: bij ons wordt vooral over water, weer en bier gepraat.”

Kelders lopen onder

In 1993 en 1995 heeft Hertog Jan flinke wateroverlast gehad. Gerard zag wat de Maas kan doen tijdens het hoogwater in 1995. Hij was toen nog meesterbrouwer in Dommelen, maar hij schoot Hertog Jan te hulp om te redden wat er te redden viel. “We hebben na afloop ook geholpen om de brouwerij weer operationeel te krijgen”, zegt hij. “De brouwerij heeft er maanden uitgelegen, dat heeft enorm veel omzet gekost. We willen voorkomen dat ons dat nog eens overkomt. Bij andere hoogwaters zijn onze kelders nu twee keer ondergelopen. Erger dan dat moet het niet worden.”

HertogJan1_GerPeeters

Een eiland in de Maas

Voor Gerard staat buiten kijf dat dijkbescherming heel belangrijk is. Veiligheid staat voorop. “Toch was ik verrast over de plannen van Waterschap Limburg voor de dijkversterking rond Arcen”, zegt Gerard. “Het gonsde wel wat in het dorp, maar ik dacht: het zal wel loslopen, misschien willen ze de bestaande dijken versterken. Maar het waterschap heeft het plan om een compleet nieuwe dijk om ons heen te bouwen. Bij hoogwater komen wij dan op een eiland te liggen. Het waterschap organiseerde twee bijeenkomsten om de plannen met de ondernemers in de buurt te bespreken. De belangen zijn voor iedereen anders. Ik vind het vooral belangrijk dat we droge voeten houden en dat we bereikbaar blijven bij hoogwater. Tot slot vind ik dat het waterschap moet nadenken over een oplossing voor het water dat uit de grond omhoog komt bij hoogwater. We moeten ook van onder af beschermd worden.”

Arcen_brouwerij2_GerPeeters

Kansen voor horeca-eiland

Tijdens de eerste bijeenkomst met het waterschap, opperde Gerard het idee om de nieuwe dijk in de vorm van het Hertog Jan-logo aan te leggen. Het eiland zou verfraaid kunnen worden met torens. “Natuurlijk een suggestie met een knipoog, maar toch”, zegt Gerard. “Wie weet biedt de dijkverlegging marketingtechnisch wel mooie kansen. Het is toch apart als je brouwerij wordt omringd door dijken en er een soort horeca-eiland ontstaat. Ik maak me nu niet zoveel zorgen over de plannen, maar het zou mooi zijn als er snel duidelijkheid komt. Ik wil graag uitbreiden met Hertog Jan Brouwerij en ik wil geen vertraging oplopen. De toekomst van onze brouwerij hangt er vanaf.”