Droogtemaatregelen Waterschap Limburg

Gepubliceerd op 1 juli 2025

Visnet in beek (Breedbeeld)

De laatste maanden was het erg droog in Limburg. Hierover hebben we regelmatig bericht.

We hebben vanwege de droogte al in een eerder stadium enkele maatregelen genomen. Zo hebben we de stuwen zoveel mogelijk in de hoogste stand gezet, zodat er meer water wordt vastgehouden. Ook maaien we minder door de invoering van vernieuwde regels rondom onderhoud. De begroeiing in de beken zorgt namelijk voor het vasthouden van water waardoor het water beter in de grond kan zakken. Voorgaande jaren pasten we ook al het maaibeleid aan vanwege de droogte.

Daarnaast laat Rijkswaterstaat via het kanaal De Noordervaart het maximumaantal kubieke meters aan water het watersysteem in. Dit betekent dat beken in Noord- en Midden-Limburg extra water krijgen. Onze inspecteurs zorgen door stuwbeleid dat het water op een goede manier door de beken gaat. Uiteindelijk stroomt dit water weer de Maas in.

Aanvullende maatregelen nodig

We zijn nu op een punt gekomen dat de eerder ingezette maatregelen niet voldoende zijn. Daarom is een onttrekkingsverbod ingesteld en houden we droogterondes om vissen en andere waterdieren zoals de beekprik en de grote modderkruiper in de gaten te houden. Zo kunnen we op tijd ingrijpen indien nodig. We kunnen bijvoorbeeld dieren verplaatsen naar een andere beek. Op dit moment verwachten we op korte termijn nog geen problemen.

Indelen in fases

Officieel zitten we bij het waterschap nu in fase geel, droogtefase 1 (dreigend watertekort) voor heel Limburg. Voor het bepalen van deze fases kijken we in noord en midden naar drie zaken: beekafvoer, neerslagtekort en grondwater. Als twee van deze drie de grenswaarde hebben bereikt, spreken we van fase geel. Deze fase geel hebben we nodig om een onttrekkingsverbod in te kunnen stellen. Voor Zuid-Limburg kijken we alleen naar afvoeren en neerslag, waarbij het neerslagtekort het belangrijkste is.

Meten waterkwaliteit

Tussen 1 mei en 1 oktober doen we als waterschap metingen in officiële zwemwateren in Limburg. Voor ons zijn dit 20 wateren. Is er blauwalg vastgesteld, dan volgt een waarschuwing. Volgende fases zijn een negatief zwemadvies en een zwemverbod. De actuele situatie van het zwemwater is te vinden op www.zwemwater.nl. Meer algemene informatie over wat wij als waterschap doen, vind je op deze pagina.