Onderzoeken

Gepubliceerd op 31 maart 2023

Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, vinden het natuuronderzoek (flora en fauna), het geotechnisch onderzoek en het milieukundig onderzoek momenteel plaats als voorbereiding op de verdere uitwerking van de dijkversterking Thorn – Wessem en de herinrichting van de Thornerbeek. De resultaten van deze onderzoeken zijn belangrijk voor het ontwerp en benodigde ruimtebeslag van de versterkte waterkering en de te verleggen Thornerbeek.

Het zou zo maar kunnen dat u de onderzoeksbureaus met hun mensen en machines aan het werk hebt gezien in de afgelopen maanden. We willen u kort inlichten over de huidige stand van zaken inclusief beeldmateriaal.

Onderzoek T-W

De firma Geonius is begin maart gestart met het uitvoeren van mechanische boringen. Ten behoeve van het milieukundig onderzoek zijn handboringen uitgevoerd in het zoekgebied van de Verlegde Thornerbeek. Echter door de aanwezigheid van grind en stenen in de bodem kwamen deze boringen niet op de voorgenomen diepte. Middels de boorstelling op de foto voert Geonius boringen uit tot het niveau waar het grondwater wordt aangetroffen. In het boorgat wordt vervolgens een peilbuis geplaatst om daarna watermonsters te kunnen nemen. Van deze mechanische boringen zijn er ca. 25 voorzien.

Onderzoek

Ook langs en op de bestaande dijk zijn er in de ondergrond grind en stenen aangetroffen. Geonius voert hier om dezelfde reden mechanische boringen uit als bij de Verlegde Thornerbeek. Langs de dijk gaat het om 45 locaties waar machinale boringen worden gezet.

Onderzoek

Langs en op de bestaande dijk van de Belgische grens tot aan de A2 Maasbrug heeft Geonius de afgelopen maanden circa 250 sonderingen verricht. Deze zijn uitgevoerd met verschillende sondeermachines. De wagen op de foto gebruikt de rupsbanden aan de onderzijde om de wagen stabiel te houden tijdens de sondering. Met uitzondering van enkele resterende sonderingen ter plaatse van de Waage Naak zijn deze werkzaamheden bijna afgerond.

Bureau Kragten is 21 maart j.l. begonnen met het vervolgonderzoek Flora en Fauna (Fase2 van het natuuronderzoek). Dit deel bestaat uit een nader soortenonderzoek naar aanwezige beschermde soorten binnen en in de directe omgeving van het plangebied. Te denken valt hierbij aan vaatplanten, diverse vogels en zoogdieren, vleermuizen, amfibieën en reptielen. Voor elke soort bestaat een onderzoeksprotocol met een verschillende onderzoeksperiode. Zo zal het onderzoek, het veldwerk, naar bijvoorbeeld de vleermuizen in de periode tussen 15 april en 30 september plaatsvinden aan de hand van het Vleermuisprotocol.

Ter plaatse van de tunnels en duikers van de A2 worden camera’s geplaatst om de bewegingen van dieren vast te leggen. Tot eind 2023 zal Bureau Kragten geregeld in het onderzoeksgebied zichtbaar aan het werk zijn.