Update dijkversterking Buggenum met o.a. natuuronderzoek en de spoordijk

Gepubliceerd op 19 februari 2024

Conditionerende onderzoeken

Wellicht is u opgevallen dat we wat meer in Buggenum aanwezig zijn de afgelopen weken. 24 januari zijn we gestart met de conditionerende onderzoeken. Onder andere niet gesprongen explosieven, geotechnisch, milieukundig en archeologisch onderzoek is uitgevoerd, en hebben wat meetwerkzaamheden plaats gevonden. Bij een geotechnisch onderzoek wordt de opbouw van verschillende bodemlagen in kaart gebracht om zo een uitspraak te kunnen doen over de draagkracht van de bodem. Een milieutechnisch onderzoek is een onderzoek naar de kwaliteit van de bodem en kan eventuele bodemverontreiniging in kaart brengen.
Deze onderzoeken doen we om het technisch ontwerp te kunnen optimaliseren, maar ook om waar mogelijk vroegtijdig onverwachte vondsten in de grond op te sporen zodat er minder kans is dat dit tijdens de uitvoering van dijkversterking tot vertraging leidt.
De eerste ronde van het archeologisch boringen onderzoek is afgerond, en we zijn ongeveer halverwege het milieu- en geotechnisch onderzoek. Hoe lang het precies gaat duren hangt onder andere af van de resultaten van de onderzoeken, die mogelijk nog leiden tot vervolgonderzoek.

Natuuronderzoek

In de nieuwsbrief van december 2023 heeft u de voorlopige resultaten van het natuuronderzoek van onze ecoloog al kunnen lezen. De hoofdlijnen van het rapport staan nu ook op onze website, zie het document Samenvatting natuurrapport Buggenum.

Themabijeenkomst recreatie

Op 5 februari hebben zo’n 20 belangstellenden de themabijeenkomst bijgewoond. Doel van de bijeenkomst was het ophalen van ideeën over de interactie tussen Dorpsstraat en Ohéstraat (dijkvak 5 en 6) tot de nieuwe plek van de aanlegsteigers. Ook werd gekeken wat er ter plaatse ontwikkeld kan worden op het gebied van recreatie. De reeds bekende meekoppelkansen en suggesties zijn gevisualiseerd op de kaarten die de landschapsarchitect heeft toegelicht. Tot eind deze maand kunnen nog ideeën worden ingebracht. Het verslag en de getoonde kaarten kunt u bekijken op onze website.

Geen gronddijk tegen de spoordijk

Zoals u weet is de aannemer druk bezig geweest met het maken van het voorlopig ontwerp van de dijk. Op basis van de huidige rekenregels mag de bestaande spoordijk worden aangewezen als hoge grond. Uit de laatste berekeningen is gebleken dat deze voldoet aan de vereisten hiervoor. We gaan dit dan ook opnemen in de legger.

Een paar jaar geleden bleek al dat een (iets hogere) waterkerende dijk met een levensduur van 100 jaar niet nodig bleek te zijn en konden we volstaan met een waterkerende dijk met een levensduur van 50 jaar, die lager zou worden aangelegd dan de huidige spoordijk. De overige dijken in Buggenum zijn ook ontworpen met een levensduur van 50 jaar.
Omdat de huidige spoordijk als waterkerend kan worden aangemerkt, is het niet meer nodig een waterkerende gronddijk ertegenaan te leggen.

We hebben dit gecommuniceerd naar de bewoners van de Berikstraat, waarvoor we op 5 februari een inloopmoment hebben georganiseerd. Bij enkele bewoners waren zorgen over de stabiliteit en verweking van de huidige spoordijk. Om te voorkomen dat water onder de dijk doorstroomt (piping) worden enkele maatregelen uitgewerkt in het Buggenummerbroek. Daarnaast is het goed om te weten dat de eisen met betrekking tot verweking bij een spoordijk strenger zijn dan bij een waterkerende dijk gelet op de belasting door de treinen.


Terug naar het nieuwsoverzicht