Aanbesteding Arcen verlengd


De aannemers die willen inschrijven op de dijkversterking- en verleggingsopgave in Arcen krijgen daar meer tijd voor. Tot dit besluit is Waterschap Limburg gekomen vanwege de eisen en ambities die we hebben op het gebied van stikstof. Aannemers hebben nu tot 21 september de tijd om een aanbod met meer emissieloos materieel op te stellen en in te dienen.

De Maasduinen in Arcen zijn een Natura2000 gebied. Zoals de laatste tijd volop in de media was te lezen, is de zogenoemde bouwvrijstelling voor werkzaamheden met stikstofuitstoot niet meer mogelijk. De hoogste bestuursrechter (Afdeling bestuursrechtspraak) heeft hier eind vorig jaar een uitspraak over gedaan. Dit betekent dat de stikstofeisen ook gesteld worden aan de werkzaamheden in onder andere de Maasduinen. Voor het project is naar aanleiding van deze uitspraak aanvullend  stikstofonderzoek uitgevoerd, door middel van Aerius-berekeningen. Met deze berekeningen wordt de uitstoot van stikstof en de neerslag op natuurgebieden bepaald. Deze gegevens zijn nodig om bijvoorbeeld vergunningen aan te kunnen vragen.

Aanvullende maatregelen nodig om door te kunnen met de werkzaamheden.

Uit de recente, aanvullende onderzoeken blijkt dat voor Arcen extra maatregelen nodig zijn om aan de stikstofeisen te kunnen voldoen en alsnog een vergunning en zo een uitvoerbaar project te krijgen. De drie aannemers die deelnemen aan de aanbesteding, hebben tijd nodig om deze aanvullende informatie te verwerken in hun aanbieding. We hebben daarom de inschrijvingsdatum van de aanbesteding veranderd. Deze is nu twee maanden opgeschoven naar 21 september. Op 22 november is dan de inschrijvingsfase (inclusief bezwaartermijn) afgerond en start de één-op-één fase.

Emissieloos werken: van ambitie naar eis

Met de drie aannemers zijn in de dialoogfase verschillende gesprekken geweest. Ook over het vervallen van de bouwvrijstelling en de daardoor gestelde nieuwe stikstofeisen en -ambities. In de aanbesteding was al vanaf het begin duidelijk dat Waterschap Limburg de ambitie heeft om zo veel mogelijk emissieloos te werken. Hiermee willen we onder meer de hinder voor de omgeving tijdens de werkzaamheden beperken en invulling geven aan onze duurzaamheidsambitie. Daarom was dit als één van de EMVI-criteria* (hinderbeperking) opgenomen in de aanbestedingsdocumenten. Deze ambitie is door de uitspraak en de berekeningen nu concreter geworden en omgezet in eisen.

Vragen?

Laat het ons dan weten. Bijvoorbeeld tijdens het inloopspreekuur op maandagmiddag (even weken) in het Raadhuis. Of neem contact op via 088 – 88 90 100. Een mail sturen kan ook naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl. Onze omgevingsmanagers Abel Knipping en Rudy de Groote beantwoorden graag uw vragen.

*EMVI staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. In de aanbesteding voor het project  Arcen zijn diverse EMVI-criteria opgenomen. Dit betekent dat we de inschrijvingen niet alleen op prijs beoordelen, maar ook op kwaliteit. Het beperken van hinder is zo’n EMVI-criteria. Door de veranderingen in de stikstofopgave is één van de aspecten van zo’n criterium veranderd van ambitie naar eis.

Terug naar projectenpagina