Filmpjes en games voor jongeren


Leer alles over de voordelen van water, de gevaren van water en hoe je water zelf kunt beïnvloeden. Neem een duik in onze waterwereld!

Waterfilmpjes

Van plas tot plas (alle leeftijden)

Waar gaat alle poep en plas naar toe als je de wc doortrekt? Saar Koningsberger (bekend van MTV en de film Schippers van de Kameleon) leidt je vanuit een huiselijk tafereel naar de zuiveringsinstallatie. Ze legt uit hoe het zuiveren van afvalwater in zijn werk gaat en waarom we niet alles door de wc moeten spoelen. Leuk en leerzaam voor jong en oud!

3D-animatie sluisdeuren Roermond (2.33 min, alle leeftijden)

Zelf aan de slag met games en websites

·       Droppiewater (basisonderwijs)

Kom meer te weten over het werk van waterschappen! De site zit vol met leuke (water-)games en waterweetjes, informatie voor een werkstuk of spreekbeurt en lesmodules voor iedere groep. Het tijdschrift Computers op School (COS): "Droppie Water is echt een spetterende website waarmee kinderen op een leuke, geanimeerde manier van alles kunnen leren over water".

·        Beekbrigade (basisonderwijs)

Een leuke Belgische site met een spel waarbij je van alles leert over dieren en planten langs en in het water. Geschikt voor kinderen van tien tot dertien jaar.

·        Waterwise (voortgezet onderwijs)

Een digitale lesmodule voor de onderbouw van het vmbo, mavo, havo en vwo. Ontdek met tv-fragmenten, animaties en spelletjes hoe vies rioolwater weer schoon wordt, waarom onze kelders niet onderlopen terwijl het grootste gedeelte van Nederland onder de zeespiegel ligt en of we nog droog blijven als de zeespiegel stijgt.

Spreekbeurt en werkstuk

Ben je bezig met een werkstuk of spreekbeurt over water of het waterschap? Kijk bij de externe links voor nuttige informatie, fotomateriaal, leuke feitjes, brochures en kaartmateriaal.


Wat een puinhoop

Elk jaar ligt er wel 1000 kilo afval langs de Maas, de beken en natuurterreinen. Gooi niks zomaar op de grond en help de rommel op te ruimen.