We houden de waterstanden goed in de gaten

Gepubliceerd op 7 februari 2024 (om 10:07)

De afgelopen tijd heeft het veel geregend. We houden de waterstanden dan ook goed in de gaten. Hieronder vindt u de meest actuele informatie over de waterafvoeren in ons werkgebied.

Waterschap Limburg houdt de waterstanden in de hele provincie scherp in de gaten. Onze inspecteurs bekijken de situatie buiten en in de Centrale Regiekamer volgen collega’s de waterstanden 24 uur per dag.

Verwachte neerslag Limburg

Afgelopen 24 uur is er in Midden- en Noord-Limburg zo'n 15-20 mm neerslag gevallen. Voor Zuid-Limburg was dit zo'n 12-20 mm. Vandaag wordt er in het zuiden nog ca. 15 mm neerslag verwacht. In Midden- en Noord-Limburg wordt 5-10 mm verwacht.

De gevallen neerslag van vannacht zorgt ervoor dat de beekafvoeren hier nog steeds toenemen. Enkele beken hebben inmiddels al de grens van waakzaamheid of dreigende wateroverlast bereikt.

Het kan mogelijk zijn dat de Geul boven de 10 m3/s komt. De Roer laat een afvoer tussen de 50 en 65 m3/s zien. Daarnaast zien we dat de Maas de komende dag flink gaat stijgen. RWS verwacht een afvoer van 1.150 tot 1.550 m3/s, met een piek die komende vrijdag/zaterdag komt.

Waterstanden App

Informatie over de waterstanden en de afvoer van de beken vind je op www.waterstandlimburg.nl. Je kan ook de WaterstandLimburg app downloaden in de App Store of Google Play Store.

Actuele informatie over de Maas

De meest actuele informatie en verwachting over de waterstanden en afvoeren van de Maas staat op www.waterinfo.rws.nl.

Wat doe je bij plotselinge wateroverlast?

Op de website www.wachtnietopwater.nl staan tips die helpen om mogelijke wateroverlast te beperken.

Op de website www.brandweer.nl/onderwerpen/storm-en-wateroverlast/ staat meer informatie over wie je wanneer moet bellen bij wateroverlast.

wateroverlast_1

Melding doen?

Ondervindt u overlast van de hoge waterstand, meld het dan bij ons via het meldingenformulier op de website of via het algemene nummer 088 – 88 90 100.

Spoedmeldingen

Dringende meldingen over watervervuiling, (dreigende) wateroverlast, botulisme en vissterfte kunt u melden via Meldkamer Water door te bellen naar 0800 03 41 (24 uur per dag, 7 dagen per week).