Archeologisch onderzoek: Op zoek naar bewoningssporen


Als we in Well gaan starten met de grootschalige werkzaamheden, moeten we veel gaan graven. Daarom gaan we nu al onderzoeken of er archeologische waarden in de grond zitten. In 2023 is hiervoor al een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Dat onderzoek had als doel om te weten te komen hoe het landschap er in vroegere tijden uitzag en waar de mens mogelijk heeft gewoond. Het onderzoek heeft onder meer aangetoond dat er in de oude Maasarm verschillende oude (rest)geulen aanwezig zijn (zie onderstaande afbeelding).

well - onderzoeken

Deze restgeulen hebben we als inspiratie gebruikt voor het ontwerp van de Groene Rivier. Op de oevers van deze restgeulen en aan de randen van de hoger gelegen bewonerskernen is in vroegere tijden mogelijk sprake geweest van bewoning. Om dat te achterhalen, voeren we binnenkort aanvullend onderzoek uit. Dit doen we verspreid over het plangebied door middel van (karterende) boringen. We gaan daarbij op zoek naar verkoolde hazelnootdoppen, bot, vuursteen, bewerkt natuursteen en/of aardewerk. Zo wordt duidelijk of er archeologische vindplaatsen aanwezig zijn. Naast dit booronderzoek zijn verspreid over het plangebied nog enkele proefputten nodig om de bodemopbouw beter in beeld te brengen. Deze hebben een oppervlakte van enkele vierkante meters en worden met een minigraver gegraven.

We willen deze onderzoeken in april gaan uitvoeren. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat het grondwaterpeil lager is dan momenteel het geval is. Door de zeer natte winter is de bodem momenteel nog volledig verzadigd met water. Via onder andere deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van deze bodemonderzoeken en de resultaten daarvan.