Update van het project met o.a. Kennisgeving Voornemen en Participatie


Verslag van de inloopbijeenkomst staat op de website

Op 13 november heeft er een inloopbijeenkomst plaatsgevonden in Buggenum. De posters die toen getoond zijn, staan al op de website. Het verslag staat er nu ook bij. Kijk hiervoor op de website.

Natuuronderzoek naar bevers, dassen en broedvogels

In de voorbereiding van het dijkversterkingsproject zijn natuuronderzoeken uitgevoerd om mogelijke effecten op flora en fauna te onderzoeken. Nu de ligging van de dijk vorm krijgt, is een onderzoek uitgevoerd om de huidige situatie in het plangebied in beeld te brengen. Naast eerder bureauonderzoek is er ook buiten in het veld gekeken. Een ecoloog heeft gekeken naar sporen van bever, das en broedvogels.

Een van de eerder gevonden dassenburchten blijkt bewoond te zijn. Deze burcht ligt echter buiten het plangebied en kan blijven bestaan.

Er zijn ook beverholen aangetroffen. Deze waren deels ingestort, maar het kan zijn dat er kamers achter liggen die nu niet zichtbaar zijn. De holen maken echter geen deel uit van het plangebied, waardoor de rust- en verblijfplaats van de bevers niet vernietigd wordt. Wel valt het binnen de verstoringszone. Samen met een ecoloog gaan we een werkprotocol opstellen.

Wat betreft de broedvogels overlapt het plangebied met het leefgebied van de steenuil. Ook kunnen er effecten zijn op broedparen in de verstoringszone. Hiervoor vragen we advies aan een ecoloog.

Grondverwerving

De eerste gesprekken voor de verwerving van de gronden hebben plaatsgevonden. In deze gesprekken is verteld wat er de afgelopen periode in het veld is gebeurd, hoe dit verwerkt is naar het huidige ontwerp en welk ruimtebeslag en dus hoeveelheid grond daarbij hoort. Toegelicht is wat de indicatie is van het aantal vierkante meter grond dat het waterschap nodig heeft voor de dijk zelf en het aantal vierkante meter dat tijdelijk benodigd is om werk te kunnen maken. Ook is het proces van grondverwerving toegelicht. In de gesprekken zijn ook specifieke aspecten aangehaald door de grondeigenaren die samen hangen met de komst van een gehele nieuwe dijk en aandachtspunten die van belang zijn gedurende de uitvoering. Het ruimtebeslag is dan definitief en dit vormt de input voor een vervolg gesprek in het kader van de grondverwerving begin 2024.

Meekoppelkansen

Meekoppelkansen zijn kansen die tegelijk met het dijkversterkingsproject uitgevoerd kunnen worden en een win-winsituatie kunnen bieden. Meekoppelkansen worden beoordeeld op technische, juridische, maatschappelijk en financiële haalbaarheid en moeten ook passen qua planning.

Tot nu toe zijn twee concrete meekoppelkansen naar voren gebracht, waarvoor medefinanciering noodzakelijk is. Het gaat om:

  1. Fietsen over de dijk vanaf de Ohéstraat tot aan de Groezeweg
  2. Een laad- en losconstructie voor boten aan de Ohéstraat

Heeft u ook nog een suggestie voor een meekoppelkans?
Laat het ons dan voor eind januari 2024 weten via dijkversterking@waterschaplimburg.nl.

Aanvullende kennis over de bodem nodig

In het verleden zijn al diverse onderzoeken voor dijkversterking Buggenum uitgevoerd. Begin 2024 worden nog enkele onderzoeken op bepaalde plekken uitgevoerd om een compleet beeld te krijgen. Met behulp van deze informatie kunnen we samen met de aannemer en de opgehaalde input vanuit de ontwerp inloopbijeenkomst van 13 november het ontwerp verder afmaken.

Het gaat om geotechnisch onderzoek dat bestaat uit sonderingen, boringen en geofysisch onderzoek. Bij sonderingen wordt een lange buis in de grond gedrukt. Daarmee wordt de weerstand van de ondergrond gemeten en weten we hoe de ondergrond is opgebouwd. Bijvoorbeeld uit zand, veen of klei. Ook door middel van boringen kan de opbouw van de grond worden bepaald. Hierbij wordt grond naar boven gehaald en ‘bemonsterd’.

Verder kan het zijn dat we willen weten of er in de grond iets van archeologische waarde aanwezig is. Tot nu toe is er alleen een archeologisch bureau onderzoek uitgevoerd. De archeologische verwachtingswaarde is bepaald aan de hand van geologische, historische, archeologische en landschappelijke informatie. 
De vervolgstap nu is het uitvoeren van handboringen in die gebieden waar sprake is van een bepaalde verwachtingswaarde. Afhankelijk van de uitkomsten van de handboringen kan een vervolg-onderzoek nodig zijn.

De mensen bij wie we op het terrein/gronden moeten zijn, zijn vooraf geïnformeerd en om toestemming gevraagd.

Nog een paar mogelijkheden om mee te denken

De laatste bijeenkomst waarbij mensen input hebben kunnen leveren was 13 november. Samen met de aannemer wordt nu gekeken wat en hoe het verwerkt kan worden in het ontwerp van de dijk.
Wat kunt u nu nog meer doen?
U kunt ons helpen met het aandragen van oplossingen voor de nadere uitwerking van het voorkeursalternatief en met het verder in beeld brengen van belangrijke belangen in het gebied die volgens u nog onderbelicht zijn en waar wij met de dijkversterking rekening mee zouden moeten houden. Zo kunt u bijvoorbeeld meedenken over het al dan niet medegebruik op de kruin van de dijk en mogelijke recreatie initiatieven. Hier wordt volgend jaar een bijeenkomst voor gepland.
Ook komt er nog een deelgebied-bijeenkomst Dorpsstraat ter hoogte van de huidige aanlegplaatsen.
Vervolgens komen we tot een definitief ontwerp en als laatste in de planuitwerkingsfase komen we tot een ontwerp Projectbesluit dat ter inzage komt te liggen.
Deze stappen en waar u de mogelijkheid heeft om mee te denken en/of te reageren staan beschreven in het participatie- en communicatieplan en vindt u op onze website.

Hier is ook een kennisgeving voor geschreven. In de kennisgeving participatie dijkversterking Buggenum staat beschreven hoe we de planuitwerkingsfase van dijkversterking Buggenum aanpakken en hoe u hier een bijdrage aan kunt leveren.


Terug naar het nieuwsoverzicht