Zomerupdate aanpak wateroverlast Voerendaal

Gepubliceerd op 11 juli 2025

De afgelopen tijd is er achter de schermen hard gewerkt aan maatregelen om de kans op wateroverlast in Voerendaal te verminderen. Tijd voor een update!

Voorkeursvariant

Op basis van de input uit eerdere bijeenkomsten met inwoners én de keukentafelgesprekken, is een maatregelenpakket samengesteld. We spraken onder andere met mensen die overlast ervaren én met grondeigenaren van percelen op plekken waar we zoeken naar ruimte voor maatregelen. Dit pakket van maatregelen noemen we de voorkeursvariant.

Deze zomer beginnen we met het inschakelen van een ingenieursbureau dat het waterschap en de gemeente gaat helpen om de voorkeursvariant verder uit te werken. Parallel daaraan werken het waterschap en de gemeente aan diverse andere projectmaatregelen.

Voorrangsmaatregelen

Op verschillende locaties, die in eigendom zijn van het waterschap, loopt de uitwerking van maatregelen voor op het hele pakket. Dit hebben we voorrangsmaatregelen genoemd. Het gaat om bestaande waterschapsbuffers aan de Winthagerweg en de Midweg. Op beide locaties bergen we afstromend water vanuit het landelijk gebied, voordat het door stroomt naar het centrum van Voerendaal.

Een bestaande en een nieuwe waterschapsbuffer aan de Luiperbeek zijn ook onderdeel van deze voorrangsmaatregelen. Op deze locaties wordt water vastgehouden voordat het door Weustenrade stroomt via de, grotendeels overkluisde, Luiperbeek.

Op dit moment loopt er ecologisch onderzoek naar vleermuizen op de locaties aan de Luiperbeek. Hierbij wordt gekeken of de bomen die moeten wijken voor het uitvoeren van de maatregelen, gebruikt worden als verblijfplaats voor vleermuizen.

We bereiden ons voor op het aanvragen van alle vergunningen die nodig zijn om de voorrangslocaties uit te voeren. De afgelopen maanden hebben we daarover met alle betrokken overheden overlegd. Zo weet iedereen hoe we de vergunningaanvragen willen aanpakken.

We wachten nu nog op de laatste resultaten van ecologisch onderzoek en op een paar technische details van het ontwerp. Na de zomer beslissen we welke locaties klaar zijn om de vergunningen voor aan te vragen. Voor de overige locaties is nog wat extra uitwerking nodig voordat we daar verder kunnen.

Water omleiden

Het landelijke gebied dat afwatert naar het centrum van Voerendaal is zo groot dat bij hevige regenval een enorme hoeveelheid water in korte tijd door de beken via de bebouwde kom van Voerendaal afgevoerd moet worden. We proberen dat met maatregelen beter vast te houden daar waar het valt. Maar omdat het om enorme hoeveelheden gaat, kan dat niet allemaal worden geborgen. Daarom onderzoeken we ook of het mogelijk is het water óm het centrum van Voerendaal te leiden. Op dit moment werken we samen met een ingenieursbureau aan een onderzoek óf het mogelijk is water westelijk om het centrum heen te leiden. Als hier onderzoeksresultaten uit naar voren komen worden deze gedeeld.

Wat kunt u zelf doen?

Hoewel wij maatregelen nemen om wateroverlast te beperken, kunnen we deze niet volledig voorkomen. Daarom is het belangrijk om ook zelf actie te ondernemen. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Schade beperken aan uw woning

Met eenvoudige maatregelen aan uw woning kunt u zelf voorkomen dat afstromend water binnenkomt. Op de volgende websites vindt u praktische tips:

Ook als alle maatregelen uit dit project zijn uitgevoerd, kan er altijd een bui vallen die extremer is dan wat de maatregelen aan kunnen. Het is dus altijd zinvol om ook zelf in actie te komen om het beschermingsniveau van uw woning nog meer te vergroten.

Maatregelen op landbouwgrond

Heeft u landbouwpercelen in het projectgebied Water in Balans Voerendaal? Dan kunt u bijdragen aan het vasthouden van water en het voorkomen van afstroming naar lagergelegen gebieden. Op www.waterschaplimburg.nl/landbouw vindt u diverse manieren om een bijdrage te leveren aan een waterrobuust landschap. Daarnaast zijn er subsidies en regelingen beschikbaar die de kosten van deze maatregelen deels vergoeden.

Beschikbare subsidies en regelingen

🌳 Subsidie Landschapselementen 2025 (Provincie Limburg)

  • Voor aanleg of herstel van landschapselementen zoals graften, bossingels, boomgaarden of hagen
  • Inclusief subsidie voor beheer (max. 5 jaar)

🌊 Kansenregeling WRL (Waterveiligheid Ruimte Limburg)

  • Voor projecten die water vasthouden of bergen, zoals infiltratie, landschappelijke buffering of technische voorzieningen

Altijd in contact

Waterschap Limburg en de gemeente Voerendaal blijven graag met u in contact. Daarvoor gebruiken we onder andere deze projectsite. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen.

Liever persoonlijk contact? Of heeft u een vraag? Dat kan via onze omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen. Eva is bereikbaar via [email protected].