Toekomstbestendig bekensysteem met vijzelgemaal en onderhoud aan de Lange Heide


IMG_0706 (Breedbeeld)

Ten westen van Maasbree, waar de Lange Heide aftakt van de Everlose Beek, is Waterschap Limburg bezig geweest met werkzaamheden. Op het punt waar deze twee watergangen samenkomen, stond al twintig jaar een gemaal. Dit gemaal controleerde de wateraanvoer in watergang de Lange Heide. Het gemaal had regelmatig storingen, doordat er veel afdrijvend kroos, maaisel en vuil in vast kwam te zitten.

Nieuw vijzelgemaal

Het oude gemaal is verwijderd en er is een nieuw vijzelgemaal geplaatst. Dit nieuwe gemaal staat dichter bij de Westerlinglaan. Doordat het gemaal verder van de Everlose Beek af ligt kan deze minder snel het kroos, maaisel en vuil het gemaal in zuigen. Daarnaast is de locatie van het nieuwe gemaal beter te bereiken voor het beheer en onderhoud.

Een vijzelgemaal geeft minder snel storingen dan een pompgemaal en maakt minder geluid. Doordat het gemaal minder storingsgevoelig is, kan het waterschap het waterpeil beter beheren. Waar de Lange Heide aansluit op de Everlose Beek, is een aanpassing gemaakt. Hierdoor stroomt er minder kroos, maaisel en vuil richting het gemaal.

Toekomstbestendig bekensysteem

De bever heeft in dit gebied flink huisgehouden. Hierdoor was het ‘beekprofiel’ flink aangetast. Het profiel van de beek bestaat uit de samenstelling van de diepte, breedte en verloop van de beek. Het profiel is hersteld om verdere slijtage te voorkomen.

Dagelijks bestuurder Chrit Wolfhagen: “Werkzaamheden aan onze assets zijn erg belangrijk. De vernieuwingen bij gemaal Lange Heide zorgen voor een bekensysteem wat we beter kunnen beheren en onderhouden. En wat nu ook klaar is voor de toekomst.”

Meer informatie

Meer informatie over het project ‘Gemaal Lange Heide’ is terug te vinden via de projectpagina op de website van Waterschap Limburg.