Gebiedsontwikkeling Baarlo - Hout-Blerick - veelgestelde vragen


Heeft u een vraag? Kijk of deze bij de veelgestelde vragen staat. Stuur anders een mail naar [email protected].

Algemeen

  • Wie moet ik aanspreken voor de Gebiedsontwikkeling Baarlo – Hout-Blerick?

U dient contact op te nemen met het projectteam Baarlo - Hout-Blerick. Het projectteam bestaat uit medewerkers van het waterschap maar ze werken namens alle betrokken projectpartners. De andere projectpartners zoals gemeentes, provincie en Rijkswaterstaat zullen u bij vragen altijd naar hen doorverwijzen. Ook de wethouders van de gemeentes kunnen u niet zelfstandig antwoord geven op vragen welke direct betrekking hebben op de gebiedsontwikkeling Baarlo - Hout-Blerick. Het algemene emailadres is [email protected]. Uw vraag komt dan bij omgevingsmanagers Marita Cals en Sophie Nijskens terecht.

  • Wanneer zijn de onderdelen zoals waterkering, Kwistbeek en kwelgeulen buiten gereed?

De deelprojecten Herstel Kwistbeek en Kwelgeulen zijn naar verwachting eind 2027 afgerond. De waterkering is naar verwachting eind 2029/2030 afgerond.

  • Hoe worden we geïnformeerd en op welke manier kunnen we meedenken? (nu en in de realisatiefase)

We informeren de omgeving zowel via onze website als via de maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u graag meedenken met het project? We organiseren informatiebijeenkomsten en specifiek voor de grondeigenaren die direct door het project geraakt worden, houden we keukentafelgesprekken en/of ontwerpsessies. Tijdens deze gesprekken en bijeenkomsten wordt een conceptversie van het voorlopige en hierna van het definitieve ontwerp getoond. Het doel hiervan is het ophalen van wensen en reacties van de belanghebbenden.
Ook tijdens de fase waarin de aannemer aan boord is en de werkzaamheden buiten starten, wordt u op de hoogte gehouden via de website en nieuwsbrief. Voordat de grote grondwerkzaamheden beginnen, organiseren we samen met de aannemer een informatiebijeekomst. De aannemer heeft ook met de grondeigenaren die direct geraakt worden contact.

  • Wat is de klankbordgroep?

In een klankbordgroep zitten ongeveer 15 personen die een bepaald algemeen belang vertegenwoordigen. Doel is de voortgang van de opgaven samen te bespreken en te klankborden of alle belangen goed worden meegenomen.
De klankbordgroep geeft het waterschap de mogelijkheid belangengroepen en deelnemers te informeren over de voortgang, de keuzes en dilemma’s in het project en geeft belangen vertegenwoordigers de gelegenheid om input te leveren. De deelnemers nemen brengen hun kennis en het belang in. Alle belangen die in het gebied spelen, onder meer van bewoners, (agrarische) ondernemers en partijen als natuurorganisaties, zijn vertegenwoordigd. De deelnemers denken vanuit een bredere blik mee over de gebiedsontwikkeling. Persoonlijke kwesties worden hier dus niet besproken.

De klankbordgroep komt 2 tot 3 keer per jaar bijeen vanaf de start tot en met de uitvoering van de gebiedsontwikkeling. Afhankelijk van de projectfase kan dat meer of minder vaak plaatsvinden. De verslagen van een omgevingswerkgroep sturen we per email naar de deelnemers en plaatsen we altijd op onze projectsite. Zo is altijd zichtbaar welke thema’s zijn besproken en welke afwegingen zijn gemaakt.

Het projectteam waardeert de betrokkenheid van de omgeving en investeert daarom graag in de organisatie van de bijeenkomsten. Een wisseling in samenstelling van de groep kan voorkomen, maar voor de continuïteit van het project hopen we dat dit niet te vaak gebeurt.

  • Wat is de planuitwerkingsfase en tot wanneer loopt deze nog?

Tijdens deze fase werken we de voorkeursvariant verder uit tot een voorlopig en later definitief ontwerp. Tijdens dit proces vinden veel gesprekken met belanghebbenden en bijeenkomsten plaats. Op basis van het definitieve ontwerp wordt het projectbesluit opgesteld. Dit projectbesluit moet worden goedgekeurd en er moeten vergunningen voor worden afgegeven. Belanghebbenden kunnen formeel reageren door een zienswijze in te dienen. Daarna neemt het bevoegd gezag een besluit. Waar nodig wordt grond aangekocht en we bereiden de aanbesteding van de bouw voor.
De planuitwerkingsfase loopt voor de Kwistbeek en kwelgeulen ongeveer tot kwartaal 4 van 2026. Voor de waterkering is dit ongeveer tot het tweede kwartaal van 2027.

  • Hoe kan ik formeel reageren tijdens de planuitwerkingsfase (inspraak)?

In de planuitwerkingsfase doorlopen we een aantal wettelijke procedures. Bij elke procedure is het mogelijk om schriftelijk te reageren (dit noemen we ‘inspraak’ of ‘inspreken’). De volgende procedures kunnen in een project aan de orde komen. Dit verschilt per deelproject.

- Waterkering: Voor dit deelproject wordt een project-MER en een projectbesluit opgesteld. Op beiden kan gereageerd worden. In een project-MER zijn de gevolgen van een plan voor het milieu in kaart gebracht. Hierop kunnen alleen belanghebbenden reageren. Op een projectbesluit kan iedereen een reactie indienen door middel van een zienswijze.
- Kwelgeulen: Voor dit deelproject wordt een mer-beoordeling gedaan en een projectbesluit opgesteld. Op een projectbesluit kan iedereen een reactie indienen door middel van een zienswijze.

- Herstel Kwistbeek: - Kwelgeulen: Voor dit deelproject wordt een mer-beoordeling gedaan en een projectbesluit opgesteld. Op een projectbesluit kan iedereen een reactie indienen door middel van een zienswijze.

We publiceren de (concept)besluiten inclusief project-MER en mer-beoordeling digitaal. Daarnaast liggen deze inzage in het waterschapshuis in Roermond, bij de Provincie Limburg en de betreffende gemeente.

  • Wat is de realisatiefase en wanneer begint deze?

Na de planuitwerkingsfase volgt de realisatiefase. Dit is de fase waarin de werkzaamheden woden uitgevoerd door een aannemer of combinatie van aannemers.
De realisatiefase begint voor de Kwistbeek en kwelgeulen ongeveer in kwartaal 4 van 2026. De daadwerkelijke uitvoering vindt plaats in 2027. Voor de waterkering begint de realisatiefase ongeveer in het tweede kwartaal van 2027. De daadwerkelijke uitvoering begint naar verwachting begin 2028.

  • Wat voor overlast kan ik tijdens een gebiedsontwikkelingsproject ervaren?

Voor de uitvoering van het werk moet meestal extra grond worden verwerkt. Deze grond wordt aangevoerd met behulp van vrachtwagens en schepen. Afhankelijk van de situatie ter plekke worden wegen of fiets/wandelpaden (tijdelijk) verlegd of wordt een damwand in de dijk geplaatst. Zaken als geluidsoverlast, verkeersoverlast etc. zijn niet volledig te voorkomen bij een dergelijk project. Het waterschap probeert de overlast voor de omgeving uiteraard tot een minimum te beperken.

  • Mogen mensen uit de omgeving helpen met archeologisch onderzoek?

Tijdens de boorwerkzaamheden is dit niet mogelijk. Mochten er grotere opgravingen gedaan moeten worden, bekijkt het projectteam of en in hoeverre de omgeving hierbij kan helpen.

Dijkversterking

  • Mogen er struiken en bomen worden gepland, dichtbij de dijk? En welke natuur moet allemaal wijken voor de dijk?

Naast de dijk moet een boomvrije zone van 8,5 meter komen. Dit zodat de zon op de dijk kan schijnen en niet geblokkeerd wordt door bomen. Dit is belangrijk omdat de grasmat op dijk zich anders onvoldoende sterk ontwikkelt. Deze is nodig voor de bescherming tegen het afslijten van de dijk. Er zijn mogelijkheden voor lage beplanting of laag struweel, dit wordt per situatie bekeken.

  • Waarom zijn pipingmaatregelen nodig, en wat zijn deze maatregelen?

Pipingmaatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het faalmechanisme piping niet kan voorkomen. Piping houdt in dat er kanaaltjes onder de dijk worden gevormd waaruit het zand wegspoelt waardoor de dijk kan bezwijken. Hier zijn verschillende maatregelen voor. De meest voorkomende zijn een ophoging van de grond aan de binnenkant van de dijk of een verticaal scherm aan de landzijde van de dijk (onderaan het talud).

  • Hoe gaat het waterschap om met de aanleg van fiets- en wandelpaden op en rond de dijk?

Over het algemeen zijn dijken openbaar terrein, en zijn ze dus toegankelijk voor wandelaars. In verband met de privacy van direct aanwonenden en de veiligheid kunnen echter niet altijd overal recreatiepaden op een dijk worden aangelegd. Indien nodig kan er een maatwerkoplossing worden toegepast.

Kwelgeulen

  • Hoe is het beheer van de kwelgeulen gefacilieerd/geborgd?

De kwelgeulen worden na de aanleg beheerd door Rijkswaterstaat. Zij stellen een beheer- en onderhoudsplan op waarin het beheer geborgd wordt.

  • Mogen agrariërs/omwonenden het beheer van de kwelgeulen doen?

Dit is aan Rijkswaterstaat (RWS). De wens is wel meegegeven en wordt op dit moment verder besproken met RWS.

  • Worden beken en slootjes aangesloten op de kwelgeulen?

Nee, de beken en sloten worden losgekoppeld van de kwelgeulen. Het is namelijk niet wenselijk dat het water van de beken/sloten in de kwelgeulen komt.

  • Waarvoor worden de kwelgeulen gemaakt?

Om verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk terug te brengen. Hierbij gaat het om planten en dieren die van oorsprong in dit gebied thuishoren. Daarnaast vormt het aanleggen van de kwelgeulen een KRW maatregel (Kader Richtlijn Water). Deze maatregelen zijn er om in heel Europa te zorgen voor gezond en schoon oppervlakte- en grondwater.

  • Komt er recreatie rondom/door de kwelgeulen?

Er komen enkele wandelpaden in de vorm van struinpaden. Verder zijn er geen recreatieve voorzieningen voorzien.

Kwistbeek

  • Bij wie moet ik zijn voor de plannen van het groene bergingsbassin bij de Kwistbeek?

U kunt zich daarvoor richten aan de gemeente Peel & Maas. Het projectteam stemt zo veel mogelijk af met de gemeente hierover, maar het is een separaat project.

  • Wie gaat er over de het vernieuwen van de riooltransportleiding langs de Kwistbeek?

De riooltransportleiding wordt op twee tracé's vernieuwd. Voor het tracé van Blerick tot Baarlo kunt u zich richten tot omgevingsmanager Bart van der Moere, via [email protected]  of 088 - 33 66 183. Voor het tracé van Baarlo tot Kessel kunt u zich richten tot omgevingsmanager Marreina Bruurs, via [email protected]  of 06 83 24 21 01. Het projectteam stemt zo veel mogelijk af met deze twee omgevingsmanagers, maar het is een separaat project dat eerder dan de Kwistbeek wordt uitgevoerd.

  • Komt er recreatie rondom de Kwistbeek?

Ja, aan de noordzijde van de Kwistbeek komt een struinpad voor wandelaars. Dit loopt van de Ingweg tot de Maas. Op de plek waar de Kwistbeek de Maas instroomt, wordt het huidige bruggetje vervangen.

Hummerenweg

  • Wat houdt de gebiedsontwikkeling Hummerenweg in?

Bij de Hummerenweg willen we een dijk op de steilrand aanleggen, op de natuurlijke hoogte in het landschap (de steilrand). Hier staan echter kassen waardoor hier geen ruimte is voor een dijk op de steilrand. De gebiedsontwikkeling Hummerenweg houdt in dat eigenaren van kassen zelf kassen slopen zodat er ruimte komt voor de dijk. En er een ontwikkeling kan plaats vinden in de vorm van woningbouw en een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van dit deelgebied. Het gaat om kleinschalige woningen die moeten passen bij het gebied.

Laerbroeck

  • Hoe wordt het gebied Laerbroeck ingericht, nadat de dijk verlegd is?

Voor de inrichting van Laerbroeck worden op dit moment drie varianten onderzocht. Dit zijn natuur, landbouw of een combinatie van beiden. Bij de combinatievariant komt wordt er zowel natuur als landbouw gerealiseerd in dit gebied. Bij de natuurvariant wordt alle grond ingezet voor de realisatie van natuur. Bij de landbouwvariant wordt zo veel mogelijk landbouw intact gehouden.

  • Wat gaat er bij de Tangveld gebeuren? Waar moeten de bewoners uit Laerbroeck heen? Zijn de kavels voor de Tangveld al verdeeld? Hebben de mensen wiens woning weg moet voorrang?

De dijk bij Laerbroeck moet verlegd worden waardoor 16 woningen in Laerbroeck niet gehandhaafd kunnen blijven. De eigenaren van die huizen hebben aangegeven binnen het projectgebied te willen blijven. De samenwerkende projectpartners willen de locatie Tangveld hiervoor gebruiken door middel van een verkoop aan een ontwikkelaar. Deze ontwikkelaar ontwikkelt Tangveld tot bouwrijpe woningbouwkavels, al dan niet voorzien van een woning. De kaders voor de ruimtelijke inrichting is vooraf geduid door de gemeente Venlo in een Ruimtelijk Kader woonopgave Hout-Blerick.
Om te borgen dat eigenaren van woningen in Laerbroeck die verworven moeten worden, in aanmerking kunnen komen voor een kavel, wordt door de Provincie Limburg de mogelijkheid voorgelegd een ‘eerste recht van koop’ aan te gaan met de Provincie Limburg. Dit ‘eerste recht van koop’ wordt bij een verkoop aan een ontwikkelaar door de Provincie Limburg meegenomen als verplichting.