Terugkoppeling klankbordgroep Thorn - Wessem

Medio juni is weer een bijeenkomst van de klankbordgroep geweest. De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers die namens een algemeen belang meedenken en feedback geven op diverse thema’s.
Afgelopen keer zijn de planning, aannemer, effectenstudies, inpassing Maasboulevard, beekdalbrede benadering en informatiebijeenkomst besproken. De presentatie en het verslag kunt u inzien op www.waterschaplimburg.nl/dijkversterking-thorn-wessem onder Downloads en documenten. Hieronder is een korte samenvatting gegeven.
Planning en aannemer
Zoals te zien is op dia 2 van de presentatie zitten we momenteel in de afronding van het ontwerp Projectbesluit zodat dit in oktober 2025 ter inzage gelegd kan worden. Daarnaast is de aannemer definitief aan boord, zoals ook in de nieuwsbrief van april bekend is gemaakt. Het gaat om de aannemerscombinatie MaasZicht bestaande uit Heijmans en Van den Herik – Sliedrecht.
Effectenstudies
Met de milieueffectrapportage wordt duidelijk wat de effecten van de dijkversterking en beekherstel op de buitenwereld zijn zoals op bodem, water, landschap, natuur, woon- en leefomgeving. Vervolgens wordt bekeken hoe nadelige effecten verzacht kunnen worden (ook wel mitigeren genoemd). En als dat niet lukt, hoe de effecten gecompenseerd kunnen worden. Dit wordt onder andere in het landschapsplan en compensatieplan vastgelegd.
Zo is er effect op de natuur door de bomenkap die nodig is voor de dijkversterking en de beekverlegging. Dit kan niet gemitigeerd worden, daarom is compensatie nodig. Voor de gekapte bomen vindt herplant van bomen plaats. Dit wordt gedaan binnen de grenzen van het tracé van de nieuwe loop van de Thornerbeek. Hierbij wordt rekening gehouden met de reeds aanwezige bomensoorten in het gebied om de nieuwe bomen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de bestaande biodiversiteit. Twee zaken zijn hier van belang: schaduw werking langs de beek maar ook een bepaalde openheid van het landschap.
Welke bomen, waar en wanneer de herplant plaatsvindt, komt in het compensatieplan te staan dat wordt afgestemd met de provincie Limburg.
Inpassing Maasboulevard
Er is stilgestaan bij de uitslag van de enquete die in december en januari kon worden ingevuld. Dan gaat het onder andere om de kering voor 50 of 100 jaar aanleggen, zitelementen toevoegen, en gebruik van materialisatie.
Het eindbeeld wordt op hoofdlijnen weergegeven in het landschapsplan dat mee ter inzage gaat als onderdeel van het (ontwerp) Projectbesluit. Maar daar voor zal er eerst een gesprek plaatsvinden met de Dorpsraad en de uitslag tijdens een informatiebijeenkomst worden gepresenteerd.
Beekdalbrede benadering
De ambitie van het waterschap is om het beekprofiel* zoveel als mogelijk uit te breiden naar 50 meter. Dit wordt in de gesprekken met de grondeigenaren meegenomen.
*: Het beekprofiel is de totale breedte van de strook, dus de beek zelf, de oevers en de begroeiing.
Informatiebijeenkomst
Na de zomer is het voornemen een informatiebijeenkomst te organiseren. Dit zal in de periode eind september – begin november zijn. Hiervoor hebben we gezamenlijk de belangrijkste onderwerpen geïnventariseerd. Zo wil men graag aandacht hebben voor de profielen van de dijk en de beek, de uitwerking bij de Meers en de Wagenaak en een beeld van hoe het eruit gaat zien bij de begraafplaats. Daarnaast ook een overzichtskaart waarop aangegeven staat welke bomen gekapt gaan worden, waar duikers komen en welke faunapassages blijven.
Aandachtspunten die zijn meegegeven zijn onder andere wens om visualisaties, gebruik van duidelijke en eenvoudige taal, een plenaire deel met presentatie zodat iedereen hetzelfde verhaal hoort en de presentatie vooraf afstemmen met de klankbordgroep.