Waterschap Limburg zet ultieme stap voor Europese Kader Richtlijn Water

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg heeft op woensdag 2 juli bij de behandeling van de kadernota prioriteit toegekend aan het WL-Impulsprogramma van de Kader Richtlijn Water.
Eerder ging het Dagelijks Bestuur al akkoord. Hiermee geeft het waterschap blijk van het gewicht van de KRW. “De laatste jaren hebben we al veel geïnvesteerd in maatregelen om zoveel mogelijk te voldoen aan de richtlijn. Hier doen we nu nog een extra schep bovenop. We zetten met het programma in op een solide en haalbaar maatregelenpakket dat in lijn is met de landelijke afspraken om meer te doen om de doelen van de KRW te halen,” aldus Arnold Jansen, lid van het DB en bestuurlijk verantwoordelijk voor waterkwaliteit. “We hebben hierbij ook andere overheden zoals de provincie en gemeenten hard nodig”. Bij de behandeling van de begroting in het najaar zal het AB een beslissing nemen over de financiële gevolgen voor 2026 en daarmee het besluit uit de kadernota bekrachtigen.
KRW landelijk
De deadline van de Europese Kaderrichtlijn Water, eind 2027, nadert snel en het is nog niet duidelijk of Nederland aan de richtlijn zal voldoen. Verschillende maatregelen worden mogelijk niet tijdig uitgevoerd en het gehele maatregelpakket is onvoldoende om alle waterkwaliteitsdoelen te halen. Hiermee loopt Nederland het risico op in gebreke stelling door de EU en daarmee gepaard gaande boetes. Daarnaast kunnen overheden voor een nationale rechter worden gedaagd door belangengroeperingen en kunnen activiteiten stil komen te liggen, vergelijkbaar met de stikstofcrisis. Als antwoord hierop heeft het Rijk het interbestuurlijke KRW-Impulsprogramma opgericht. Dit programma heeft als doel om alles op alles te zetten om richting 2027 nog zoveel als mogelijk de doelen te halen.
Regionale doorvertaling
Door de ontwikkelingen in het landelijke KRW-Impulsprogramma wordt steeds duidelijker welk deel van de restopgave door overheden in de regio moet worden opgelost. Daarom is het landelijke KRW-Impulsprogramma vertaald naar een KRW-Impuls voor Waterschap Limburg. Hierin staan meerdere maatregelen beschreven. Enkele voorbeelden zijn:
- Zoveel mogelijk tijdig uitvoeren wat is afgesproken in het Waterbeheerprogramma voor beekherstel en vismigratie.
- Inzetten op extra KRW-maatregelen op de rwzi’s.
- Het actualiseren en KRW-proof maken van de lozingsvergunningen van het waterschap en extra toezicht en handhaving.
- Een (juridisch) gemotiveerde onderbouwing voor de mate van KRW-doelbereik in 2027 opstellen, zodat het handelen goed verantwoord kan worden richting het Rijk, de EU of een rechter.
- Werken aan de zogeheten ‘Joint Fact Finding’, waarin gezamenlijk met de buurlanden wordt vastgesteld welke buitenlandse belasting bijdraagt aan het niet behalen van doelen.
- Meer monitoring bijvoorbeeld aan de grens met buurtlanden en voor bronanalyse zodat we beter weten welke maatregelen effectief zijn.