Waterschap Limburg zet koers uit voor toekomst met Kadernota 2025

Gepubliceerd op 3 juli 2025

In een wereld die snel verandert en steeds complexer wordt, kiest  Waterschap Limburg bewust voor toekomstgericht werken en wendbaarheid. Dat blijkt uit de Kadernota 2025, die woensdag 2 juli is vastgesteld door het algemeen bestuur van Waterschap Limburg. De Kadernota vormt de basis voor de begroting van 2026 en helpt het bestuur bij het maken van keuzes over beleid, geld en maatschappelijke opgaven voor het komend jaar en de daaropvolgende jaren.

,,De Kadernota is geen eindpunt, maar een belangrijke stap in de toekomst die vorm krijgt in de begroting 2026,” constateert portefeuillehouder financiën Marc Breugelmans, die tevreden is dat het algemeen bestuur gekozen heeft voor een scenario waarin sprake is van een evenwichtige mix van ambitie, realisme en betaalbaarheid. Hij constateert dat toenemende investeringen en noodzakelijke opgaven leiden tot een onvermijdelijke groei van het belastingvolume. ,,Als je ziet welke ontwikkelingen er op ons afkomen als het gaat om afvalwaterzuivering, de kaderrichtlijn water-impuls en de aan klimaatverandering gelieerde investeringen binnen de programma’s Water In Balans en Hoogwaterbeschermingsprogramma, dan ben ik blij dat het algemeen bestuur dit erkent en op basis daarvan de prioriteiten van het Waterschap Limburg heeft benoemd,” licht Marc Breugelmans toe. Uiteraard schaart hij zich, samen met het voltallige dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, achter de motie die hen oproept om de groei van het belastingvolume zo veel mogelijk te beperken door sober en doelmatig te werken.

Samen werken aan maatschappelijke meerwaarde

De organisatie van Waterschap Limburg is volop in ontwikkeling. Er wordt ingezet op het verbeteren van de uitvoering van kerntaken, zoals schoon en voldoende water, sterke dijken en duurzame waterketens. Tegelijkertijd ligt – zowel landelijk als bij Waterschap Limburg – de focus op maatschappelijke opgaven zoals natuurherstel, het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater en de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien zijn beveiliging en cybersecurity onvermijdelijk thema’s de komende jaren.

De Kadernota 2025 laat ook zien dat niet alles tegelijk kan. Grote projecten zoals Maas 2050 brengen risico’s en onzekerheden met zich mee. Daarom kiest het bestuur ervoor om sommige onderdelen eerst verder te onderzoeken voordat definitieve besluiten worden genomen. Tegelijk wordt er voortgebouwd op bestaande plannen uit de begroting 2025, die al klaar zijn voor uitvoering.

Nieuwe manier van sturen

Voor het eerst is het proces van de Kadernota een coproductie van verschillende afdelingen en bestuur. Deze aanpak zorgt voor meer samenhang en een bredere blik op de toekomst. De komende maanden wordt de Kadernota verder uitgewerkt in de begroting voor 2026. Dan worden ook de financiële effecten op de tarieven voor de verschillende categorieën duidelijk.