Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) bezoekt Waterschap Limburg

Gepubliceerd op 13 mei 2025

Bezoek Tweede Kamerlid Bamenga (Breedbeeld)

Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) bracht maandag 12 mei een werkbezoek aan Waterschap Limburg. In het hart van Valkenburg liet hij zich informeren over de gevolgen van de hevige wateroverlast in 2021 en over de maatregelen die het waterschap in samenwerking met regionale partners neemt, in de aanpak tegen wateroverlast.

In Valkenburg werd Tweede Kamerlid Bamenga ontvangen door Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg, en bijgepraat over twee programma’s die samen de Limburgse aanpak tegen wateroverlast vormen: Water in Balans (WiB) van Waterschap Limburg en Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL), een samenwerking van alle Limburgse overheden en het Rijk. De programma’s vullen elkaar aan en combineren lokale maatregelen met een aanpak voor het hele stroomgebied. Tijdens het werkbezoek stonden twee principes centraal: water en bodem sturend en de risicogestuurde normering bij waterveiligheid.

“We zijn blij dat Kamerleden met eigen ogen komen zien wat hier is gebeurd en wat er nodig is om herhaling te voorkomen,” aldus Josette Van Wersch.

Water en bodem sturend

Tijdens een presentatie werd toegelicht waarom het Limburgse landschap, en met name het Geuldal, zo kwetsbaar is voor wateroverlast. De ligging tussen heuvels, intensief landgebruik, een hoge mate van verstening én de ligging nabij de Belgische en Duitse grens maken het gebied bijzonder gevoelig voor piekbuien als gevolg van klimaatverandering. “We kunnen niet overal bouwen of beschermen zoals we dat in het verleden gewend waren,” lichtte Josette Van Wersch toe. “Maar we kunnen wel voorkomen dat we nieuwe kwetsbaarheden creëren.”

Ook de samenwerking met buurlanden werd besproken. De aanpak van waterveiligheid stopt immers niet bij de grens: samen met partners in België en Duitsland werkt Waterschap Limburg aan een betere uitwisseling van data, gezamenlijke projecten en afstemming van beleid.

Risicogestuurde normering

Het waterschap pleit voor een risicogestuurde benadering: niet overal dezelfde bescherming, maar investeren daar waar het risico én de impact het grootst zijn. “Dat betekent dat we in bewoond gebied beter beschermen, terwijl in natuurgebieden soms meer ruimte wordt gegeven aan het water,” aldus Josette Van Wersch. “Wateroverlast is niet altijd te voorkomen, hoezeer de samenleving dat ook verwacht. Daarom is eerlijkheid over risico’s en keuzes essentieel.”

Stadswandeling

Na de presentatie volgde een stadswandeling door Valkenburg. Daar is de schade van 2021 op sommige plekken nog steeds zichtbaar. Ondanks de genomen maatregelen blijft het een uitdaging om toeristische gebieden zoals Valkenburg volledig te beschermen tegen extreem weer. De wandeling onderstreepte het belang van een lange adem en blijvende investeringen in gepaste maatregelingen die recht doen aan het Limburgse landschap en voldoende bescherming bieden aan inwoners.

Tweede Kamerlid Bamenga: “Het was indringend om in Valkenburg te zien hoe snel wateroverlast toeslaat én hoeveel schade droogte kan aanrichten. Limburg is door haar geografie extra kwetsbaar. Het is daarom onbegrijpelijk dat dit kabinet zo weinig doet aan klimaatbeleid en waterveiligheid. We moeten juist alles op alles zetten om te zorgen dat mensen droge voeten houden. Ik blijf me in Den Haag inzetten om de uitdagingen rond waterveiligheid in Limburg te agenderen en te zorgen dat ze daadwerkelijk aangepakt worden.”