Onttrekkingsverbod oppervlaktewater in Noord- en Midden-Limburg

Gepubliceerd op 1 juli 2025

Droogte_beregenen2 (Breedbeeld)

Waterschap Limburg stelt vanaf dinsdag 1 juli 12.00 uur 2025 een onttrekkingsverbod in voor beken en sloten (oppervlaktewater) in Noord- en Midden-Limburg voor niet-kapitaalintensieve teelten. Het verbod geldt ook voor het besproeien van tuinen met water uit beken en sloten. “Met het verbod willen we een verdere daling van de waterpeilen voorkomen en onomkeerbare schade aan de natuur tegengaan. Het verbod geldt uiterlijk tot 1 oktober 2025. Tussentijds kan het verbod al naar gelang de omstandigheden worden gewijzigd of ingetrokken,” aldus lid van het dagelijks bestuur Chrit Wolfhagen.

Nieuwe regels onttrekkingsverbod

Sinds september 2024 zijn er nieuwe regels voor het instellen van een onttrekkingsverbod. Zo wordt er meer maatwerk geboden bij het bepalen van een verbod (Nieuw onttrekkingsbeleid 2024 - Waterschap Limburg). Ook is er meer duidelijkheid gekomen over welke teelten kapitaalintensief zijn en welke niet. Kapitaalintensief zijn bijvoorbeeld asperges, fruit en prei.

Uitzonderingen

Er zijn vijf uitzonderingen op het onttrekkingsverbod:

  • Enkele beken/plassen (Niers, Swalm, Roer, gedeelte Heukelomsebeek, gedeelte Eckeltsebeek, gedeelte Neerbeek, gedeelte Oostrumsche Beek en Boschmolenplas).
  • Veedrenking door middel van een weidepomp, mits niet mechanisch aangedreven.
  • Onttrekkingen voor kapitaalintensieve teelten.
  • Subirrigatie.
  • Pilotstudies waterconservering.

Indicatoren voor fases

Officieel zitten we bij het waterschap nu in fase geel, droogtefase 1 (dreigend watertekort) voor heel Limburg. Voor het bepalen van deze fases kijken we in noord en midden naar drie indicatoren: beekafvoer, neerslagtekort en grondwater. Als twee van deze drie indicatoren de grenswaarde bereikt hebben, spreken we van fase geel. Om een onttrekkingsverbod te kunnen instellen, moeten we in fase geel zitten. Voor Zuid-Limburg geldt dat we naar twee indicatoren kijken omdat het grondwater erg diep zit en heel langzaam reageert. Ook de afvoeren kunnen met neerslag in de heuvels erg verschillen en dus kijken we hier vooral naar het neerslagtekort (30-70%).

Voor het invoeren van het onttrekkingsverbod moet 35% van vooraf vastgesteld zogenaamde referentiebeken onder de basisafvoer zitten. Dit hebben we sinds vorige week bereikt voor Noord- en Midden-Limburg. In Zuid-Limburg zijn de afvoeren nog hoog genoeg en is daarom nog geen sprake van een onttrekkingsverbod.

Hier vindt u meer achtergrondinformatie over de droogte.