Maaien volgens de vernieuwde gedragscode

Gepubliceerd op 24 juli 2025

De ene kant van de oever gemaaid, de andere kant begroeid. Misschien is dit u al eens opgevallen en voelt het alsof er aan de andere kant nog iets gedaan moet worden. Deze manier van maaien is bewust, omdat we werken volgens de gedragscode soortenbescherming.

Sinds april 2025 maaien we, net als alle andere waterschappen, volgens de vernieuwde gedragscode soortenbescherming. In deze gedragscode staan andere regels en afspraken over het uitvoeren van onderhoud aan beken en oevers dan voorheen. “Met de vernieuwde gedragscode soortenbescherming zorgen we nóg beter voor de natuur en hoeven we niet voor iedere klus een aparte omgevingsvergunning aan te vragen.” aldus Chrit Wolfhagen, Dagelijks Bestuurder Waterschap Limburg.

Een andere aanpak voor meer balans

De nieuwe regels hebben invloed op hoe wij het maaien uitvoeren, waardoor het maaien er in de praktijk anders uit kan zien dan u tot nu toe gewend bent. Dat betekent dat we soms niet alles in één keer maaien, maar gefaseerd: eerst de ene kant, later de andere. En in enkele gevallen blijft een deel het hele jaar staan.

En dat doen we niet zomaar. De oevers en taluds zijn belangrijk leefgebied voor vogels, vlinders, libellen, kleine zoogdieren en planten. Door delen ongemoeid te laten, geven we ze de tijd en ruimte om te schuilen, bloeien of broeden.

Waarborgen van onze waterveiligheid

Maaien in en om beken heeft invloed op het waterpeil. We blijven er natuurlijk voor zorgen dat het water goed kan doorstromen, want dat blijft onze verantwoordelijkheid.  We maaien alleen gefaseerd waar het kan. De habitatbenadering is hierbij het uitgangspunt: één zijde van de beek blijft het hele jaar staan, zodat dieren daar kunnen leven. De andere kant maaien we wanneer dat nodig is. In droge periodes is dat minder vaak dan bijvoorbeeld in natte periodes. Op locaties waar de waterhuishouding dit niet toelaat, wordt van dit principe afgeweken en maaien we volgens de reguliere planning.

Ongemaaid is niet onbedoeld

Op onze website vindt u de maaikalender. Hier kunt u zien wanneer er bij u in de buurt gemaaid wordt. Op onze speciale onderhoud en beheer pagina vindt u meer informatie over ons maaibeleid en het werken met de gedragscode.

Heeft u vragen over het maaien in uw buurt? Maak dan een melding via het meldingenformulier of bel naar 088 – 88 90 100.