Geslaagde bokashi-proef in St.-Joost

Gepubliceerd op 16 februari 2022

Bokashi1

De proef of een berg maaisel binnen 12 weken kan veranderen in milieuvriendelijke ‘bokashi’, is geslaagd. Vrijdag 11 februari keurde bokashi-pleitbezorger Philippe van der Grinten de berg in het Limburgse St. -Joost goed. Daarna kon de bodemverbeteraar op het ernaast gelegen maisveld door boer Erik de Loo worden uitgereden. “Een mooie opsteker voor alle betrokkenen”, aldus DB-lid Chrit Wolfhagen van Waterschap Limburg.

Wolfhagen: “Het maaisel blijft in de regio en verbetert direct de structuur van de bodem en de vochthuishouding. Ook scheelt dit veel transport.” Deze proef maakt deel uit van de landelijk programma Circulair Terreinbeheer met onder meer het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen University & Research.

Fermentatie

Voor de productie van bokashi wordt maaisel gemengd met gebroken schelpen, klei-mineralen, micro-organismen en water. Dit zet een fermentatieproces in gang; van organisch restmateriaal naar een rijke bodembedekker. Volgens Van der Grinten is fermentatie een eeuwenoude techniek. Veel organisch materiaal kan hiervoor worden benut, zoals bermmaaisel, bladafval, fruitafval, gehakseld snoeiafval, slotenmaaisel, oogstresten en zelfs keukenafval.

Gezondere bodem

Het grote voordeel van bokashi is dat het een efficiënte manier is om organisch afval lokaal te verwerken. Het geeft een gezondere bodem, gezondere gewassen en een gezondere voeding. Je hoeft minder kunstmest en gewasbescherming te gebruiken. Maar het leidt ook tot minder uitspoeling van mineralen en schoner oppervlaktewater. Bovendien houdt het beter water vast, zowel bij droogte als bij overvloed. Van der Grinten: “Het is efficiënt omdat koolstof en stikstof niet verloren gaan in het proces en dat is uitstekend voor ons klimaat.”

Boerderijwinkel Lizette

Erik de Loo, agrariër en eigenaar van Boerderijwinkel Lizette in St-Joost, stelde zijn veld beschikbaar voor deze proef. Ook hij is inmiddels groot fan van de toepassing van de rijke bodemverbeteraar bokashi. Over enige tijd zullen zijn klanten de gewassen van dit veld kunnen proeven.

Meer informatie

Over maaien en maaisel door Waterschap Limburg: zie onze website