Dag van de Vrijwilliger: in gesprek met collega en vrijwilliger Gijs

Gepubliceerd op 7 december 2023

Het is vandaag Dag van de Vrijwilliger! Een mooi moment om stil te staan bij iedereen die zich belangeloos inzet voor de maatschappij.

Ook bij het waterschap rekenen we ons rijk met collega’s die een vrijwilligersfunctie bekleden. Zo zijn maar liefst drie collega’s betrokken bij het grootste punkrockfestival van Nederland, wat alleen kan bestaan dankzij de honderden vrijwilligers. Wij gingen in gesprek met vrijwilliger en collega Gijs Dinghs. Bij Waterschap Limburg is Gijs onze Vakspecialist Advisering Areaalbeheer, maar bij Jera On Air vervult hij al jarenlang een andere rol.

In gesprek met Gijs

Wat is je vrijwilligersfunctie?
Ik ben veiligheidscoördinator op het evenement, een rol die ik nu ongeveer 10 jaar vervul. Collega Wout Gommers is het hoofd van de sponsorcommissie en collega Bram Jeurissen is onderdeel van het dagelijks bestuur en vervult daarbinnen de functie van secretaris.

Hoe ben je bij deze rol betrokken geraakt? Wat waren je drijfveren?
Ik kom zelf niet uit Ysselsteyn, maar mijn vriendin wel. Inmiddels woon ik wel alweer 10 jaar in Ysselsteyn. Het festival Jera On Air wordt echt gedragen door het dorp, en ik wilde daar graag onderdeel van uit maken. Vandaar dat ik mij 10 jaar geleden heb aangemeld. Het festival was toen overigens heel anders, met slechts 3.000 bezoekers per dag. De laatste editie waren dit er tussen de 12.500 en 14.000 per dag.

Tegenwoordig beginnen we in december al met veiligheidsoverleggen met gemeenten, de veiligheidsregio en hulpdiensten over onze plannen. Ook organiseren we elk jaar een doorleefsessie met alle betrokkenen binnen het veiligheidsteam om scenario’s op mogelijke incidenten te bedenken en te doorleven. Dit is als het ware een test van samenwerking en crisismanagement.

Hoe belangrijk is dit vrijwilligerswerk voor jou?
Belangrijk! De muziek is soms wat te hard voor mij, maar ik vind het mooi om van zo iets groots onderdeel uit te maken. Je bouwt ook heel veel contacten op en dat is natuurlijk altijd prettig. Het is ook een compleet andere tak van sport dan waar ik normaal mee te maken heb als Adviseur Areaalbeheer.

In hoeverre ondersteunt Waterschap Limburg jou bij het vrijwilligerswerk?
Ik moet wel eens overdag vergaderen, vaak met de veiligheidsregio en gemeente Venray. Bij Waterschap Limburg kan ik mijn eigen agenda indelen, dus die flexibiliteit is fijn. Mijn collega's zijn ook geïnteresseerd. Ik heb er dit jaar zelfs meerdere gezien op het festival!

Zijn jullie op zoek naar meer vrijwilligers?
Altijd! Op het hoogtepunt hadden we afgelopen editie 700 tot 800 unieke vrijwilligers. Ze komen van overal, dus aarzel niet om je aan te melden.

Wat staat er nog op de planning?
We zijn twee jaar geleden van locatie veranderd, wat een heel proces was met allerlei vergunningenprocedures. Nu focus ik me weer op veiligheid. Dat lijkt elk jaar hetzelfde, maar er komt veel bij kijken, zoals de evenementenvergunningaanvraag, calamiteitenplannen, beveiligingsplannen, EHBO zorg en vele overlegmomenten met verschillende instanties. Het kost behoorlijk wat tijd, maar als je ziet hoe mensen genieten, weet je waarvoor je het doet. En het is uniek om dit met zo'n grote groep vrijwilligers te doen.