Pompen, coupures en demontabele keringen voorkomen wateroverlast Maas

Gepubliceerd op 4 januari 2018

peilpaal hemelbeek

Waterschap Limburg rijdt vandaag meer pompen, coupures en demontabele keringen uit. Dat is nodig omdat de afvoer van de Maas volgens prognoses van Rijkswaterstaat stijgt naar ongeveer 1550 m3 per seconde vannacht bij St. Pieter.  De afvoeren van de beken leveren op dit moment nergens problemen op. We blijven wel alert op de afvoeren omdat de hoeveelheid water snel kan toenemen bij lokale intensieve regenval.

Er worden pompen geplaatst in Geulle aan de Maas, Stevensweert, Roermond, Wessem, Beesel, Afferden, Bergen, Aijen (2 stuks), Well (2 stuks), Blitterswijck (3 stuks) en Heijen. De demontabele keringen worden opgebouwd in Well, Wanssum en in Belfeld.

Aanleiding voor de acties zijn de afvoerverwachtingen voor de Maas van Rijkswaterstaat. Volgens de prognose zal er vandaag en morgen veel neerslag vallen in het zuidelijk deel  van het Maasstroomgebied. Op dit moment is de verwachting dat de afvoer komende vrijdag een piek bereikt van ongeveer 1550 m3 waarna de afvoer naar verwachting langzaam zal gaan dalen.

Contact en informatie

Meer informatie over waterstanden en afvoeren van de Maas zijn te vinden op ook www.rws.nl

met een presentatie van de 2 daagse verwachting van de afvoer te St. Pieter of https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterafvoer voor de actuele en verwachte afvoeren op alle meetlocaties in Nederland. Informatie over de waterstanden en afvoeren van de beken vindt u op https://www.waterstandlimburg.nl/. U kunt ook de app WaterstandLimburg downloaden in de AppStore of Google play.

pomp_betsyXXL
De grootste pomp van het waterschap, de Betsy XXL, klaar voor transport