Limburg goed voorbereid op hoogwater Maas

Gepubliceerd op 3 januari 2018

opbouw coupure arcen

Waterschap Limburg rolt vandaag allerlei acties uit die volgens het draaiboek hoogwater moeten worden genomen tot een afvoer van 1500 m3 per seconde. Dat betekent onder andere dat er pompen worden geplaatst bij de visvijver in Meers en in Vissersweert. Verder worden er inspecties uitgevoerd, afsluiters van bijvoorbeeld beregeningsinstallaties dichtgezet en terugslagkleppen gecontroleerd.

De afgelopen dagen zijn er al pompen klaar gezet in Elsloo (Hemelbeek), Venlo (Springbeek), Baarlo (Kwistbeek) en Blitterswijck (Wolterskamp) en is de demontabele kering bij  Arcen al opgebouwd. De afvoer schommelt nu rond de 1200 m3 per seconde. Dit is overigens normaal voor het hoogwaterseizoen dat loopt van november tot april. Dergelijke afvoeren komen jaarlijks meerdere malen voor. De afvoeren van de beken leveren op dit moment nergens problemen op. We blijven wel alert op de afvoeren omdat de hoeveelheid water snel kan toenemen bij lokale intensieve regenval.

Aanleiding voor de acties zijn de afvoerverwachtingen voor de Maas van Rijkswaterstaat. Volgens de prognose zal er vandaag veel neerslag vallen in het Maasstroomgebied en zal de afvoer snel stijgen richting 1500 m3. Op dit moment is de verwachting dat de afvoer komende vrijdag een piek bereikt van ongeveer 1650 m3.

Contact en informatie

Meer informatie over waterstanden en afvoeren van de Maas zijn te vinden op ook www.rws.nl met een presentatie van de 2 daagse verwachting van de afvoer te St. Pieter of https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterafvoer voor de actuele en verwachte afvoeren op alle meetlocaties in Nederland. Informatie over de waterstanden en afvoeren van de beken vindt u op https://www.waterstandlimburg.nl/. U kunt ook de app WaterstandLimburg downloaden in de AppStore of Google play.

pomp hemelbeek elsloo
De pomp bij de Hemelbeek in Elsloo in actie