Vensters op Steyl

Gepubliceerd op 20 december 2023

Vandaag – 30 jaar na de hoogwaterpiek van 1993 – start Waterschap Limburg in Steyl met een reeks verhalen over wie en wat we beschermen tegen hoogwater. De verhalenreeks is getiteld ‘Vensters op Steyl’.

Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang. Daarom werkt het waterschap in Limburg iedere dag aan sterke dijken. Dat doen we op verschillende plekken van noord- tot zuid- Limburg. Op de ene plek nog achter de schermen in de fase van plannen maken, op andere plekken al volop in de uitvoering. Zoals in Steyl, waar afgelopen week het startsein werd gegeven voor de bouw van de zelfsluitende waterkering.

Vensters op Steyl

Dát we beschermen is van belang, maar wát en wíe we beschermen is zeker zo belangrijk. Daarom benutten we de aanleg van de nieuwe waterkering in Steyl om verhalen te vertellen. Verhalen over wat we in Steyl beschermen. Verhalen over het leven aan en met de Maas. Kortom, verhalen van de mensen die we beschermen. Vandaag – 30 jaar na de hoogwaterpiek van 1993 – starten we in Steyl met zo’n verhalenreeks getiteld ‘Vensters op Steyl’.

Verhalen op prominente plekken in Steyl

Het eerste verhaal is vanaf deze week al zichtbaar in de openbare ruimte in Steyl. Aan de fietsroute die door de bouw van de waterkering nu tijdelijk is omgeleid, prijkt het verhaal van Steylenaar Jan van Reen op een groot bord. Op deze manier werken we de komende periode nog meer verhalen uit, die vanaf maart op prominente plekken in Steyl komen te staan. Zo weten bezoekers dat ze Steyl even niet in volle glorie kunnen bewonderen, maar ook waarom dat zo is. Namelijk omdat we bezig zijn hun verhalen te beschermen tegen hoogwater.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De dijkversterking in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken in heel Nederland. Ongeveer 175 km hiervan ligt in Limburg.

Meer informatie

Lees meer over de dijkversterking in Steyl en de bouw van de zelfsluitende waterkering.