Schade beperken in je eigen woning


Banners Website

Fysieke ruimte aanpassen

Voordat je wateroverlast ervaart, is het een goed idee om je eigen woning zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het water. Enkele voorbeelden zijn het aanbrengen van waterbestendig materiaal in je woning en het aanschaffen en plaatsen van waterkeringen, zoals schotten, om je huis te beschermen tegen wateroverlast.

Samen staan we aan de lat om Limburg klaar te stomen voor het nieuwe klimaat.

Maatregelen die je kunt nemen om schade door wateroverlast in je eigen woning te beperken zijn nu gebundeld in een boekje (pdf, 5.4 MB). Elke maatregel wordt uitgebreid beschreven. Samen moeten we onze schouders onder de uitdagingen van het veranderende klimaat zetten. Omdat iedere druppel telt.

Wil je graag een exemplaar? Neem dan contact op met de waterambtenaar binnen je gemeente.

Informeren & organiseren

Jezelf op de hoogte houden van de laatste stand van zaken is belangrijk, zodat je samen met je omgeving op het juiste moment kan ingrijpen. Niets is vervelender dan wateroverlast of droogteproblemen te ervaren zonder dat je er van af wist dat het er aan zat te komen. Al helemaal als je het had kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld bewonersbijeenkomsten bij te wonen, waterstanden-apps te checken en/of een waarschuwingssysteem in je eigen wijk te bedenken.

Goed verzekeren & indekken

Mocht het kwaad dan toch al geschied zijn, dan is een goede verzekering of een vooraf opgesteld schadefonds goud waard. Zo kom je niet direct in de (financiële) problemen, bij wateroverlast of bij droogte.

Meer informatie

Kijk voor meer tips voor maatregelen die je kunt nemen in geval van plotselinge wateroverlast op www.wachtnietopwater.nl en voor maatregelen die je kunt nemen om jouw eigen omgeving blijvend klimaatbestendig te maken op www.waterklaar.nl

Overige vragen? Stuur dan een e-mail naar waterinbalans@waterschaplimburg.nl.


Videoserie Slim omgaan met water

Buurmannen Karel Küsters en René Brueren koppelden samen hun regenpijp af
Floris Mokveld neemt ons mee door zijn groene tuin(verwijst naar een andere website)
Judith Krebbekx heeft een stenen muurtje om haar perceel heen laten metselen
De Zeute Inval in Meerssen vertelt welke maatregelen zij hebben genomen

Kinderspeelboerderij 't Bukske heeft maatregelen genomen om wateroverlast tegen te gaan