Poederkooldosering


Poederkooldosering_poederkooldosering_1080x1080

Poederkooldosering en Nereda®

Medicijnen zijn lastig uit afvalwater te verwijderen en vormen een grote uitdaging voor alle waterschappen. Na onderzoek hebben we daarom besloten om de RWZI Simpelveld te voorzien van een full-scale poederkooldoseringsinstallatie om medicijnresten te verwijderen. Ook u kunt een bijdrage leveren dat medicijnen niet in het rioolwater terecht komen. Dat kan bijvoorbeeld door overgebleven medicijnen in te leveren bij u huisarts of apotheek. Want wat niet het rioolwater ingaat, hoeven we er ook niet uit te halen. Lees hier meer informatie over hoe u overgebleven medicijnen kunt inleveren.

Effect van medicijnresten

Medicijnresten kunnen een negatief effect hebben op de bereiding van drinkwater. Medicijnresten komen in het water door het uitplassen van medicijnresten, het weggooien van medicijnen door het toilet en het afspoelen van de huid waarop zalf is aangebracht. Via het riool komen deze stoffen bij onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. In het verleden zijn deze installaties niet specifiek ontworpen om microverontreinigingen uit het riool ter te halen en fungeren hierdoor als doorgeefluik naar het oppervlaktewater voor de meeste microverontreinigingen die op het riool geloosd worden.

Medicijnresten en andere microverontreinigingen komen op deze manier in het oppervlaktewater terecht en kunnen allerlei ongewenste effecten hebben. De pil doet mannetjesvissen vervrouwelijken, antidepressiva zorgen voor gedragsverandering bij vlokreeften, en waterplanten nemen de stoffen op waardoor ze minder goed groeien.  De cocktail van medicijnresten in het oppervlaktewater verstoort ook de balans van aquatische ecosystemen en legt een grijze sluier over de biodiversiteit. Microverontreinigingen vormen ook risico voor de bereiding van ons drinkwater. Drinkwaterbedrijf WML moet steeds verdergaande maatregelen nemen om te zorgen dat het drinkwater voldoende schoon wordt gemaakt.

Door vergrijzing komen steeds meer medicijnresten terecht in ons afvalwater. Alles bij elkaar gaat het in Nederland om zeker 140 ton medicijnresten per jaar. “De medicijnresten komen via urine en ontlasting in het riool terecht. Het is ontzettend lastig om deze resten vervolgens uit het rioolwater te halen”, vertelt WL-bestuurder Arnold Jansen. “Dat lukt slechts gedeeltelijk, waardoor ze terechtkomen in het oppervlaktewater: de beken en rivieren. Enerzijds hebben de vissen daar last van. Anderzijds zorgt dit voor een extra opgave bij het maken van drinkwater.”

Poe­der­kool­do­se­ring en Ne­re­da®

De watersector heeft niet stilgezeten als het gaat om de aanpak van dit probleem. “Er is al veel onderzoek gedaan naar geschikte technologieën om medicijnresten te verwijderen”, licht Jansen toe. “Een bewezen effectieve methode is poederkooldosering. Bij een eerder, kleinschaliger onderzoek met poederkooldosering bleken twee keer zoveel medicijnresten uit het water te zijn verwijderd; 80 procent in plaats van 40 procent. Wat nog niet was onderzocht, is het effect van poederkooldosering in een Nereda®-installatie.”

Module voor medicijnrestenverwijdering

Sinds 2024 hebben we op de RWZI Simpelveld een permanente (full-scale) doseerinstallatie voor het doseren van poederkool in de Nereda-zuiveringsinstallatie bij RWZI Simpelveld. Daarmee kunnen we (ten minste) 70% verwijdering van 7 van de 11 gidsstoffen uit afvalwater behalen zoals bepaald door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Landelijk onderzoek

De pilot in Simpelveld maakte deel uit van een landelijk onderzoek van de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek bij Waterbeheer), dat in 2022 is afgerond.

Contact

Meer weten over onze poederkooldoseringsmethode om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen?