Tour de Dijk - Op de fiets met Jos Teeuwen


Wat is Tour de Dijk?

Van 1 tot en met 16 mei 2021 is het de landelijke Week van ons Water. Tijdens deze week fietst Jos Teeuwen, bestuurder bij Waterschap Limburg en fervent fietser, de Tour de Dijk: een fietstocht over de Limburgse dijken en langs verschillende dijkversterkingsprojecten.

Bij enkele delen van de etappe sluit een bewoner uit het gebied aan. Zij gaan in gesprek over de Maas en de hoogwaterbeschermingsopgave in dat gebied. Want om weloverwogen keuzes te maken, is het belangrijk om alle informatie, historie en eventuele gevoeligheden in beeld te hebben.

Bekijk de sfeerimpressie

Enkele vragen aan Jos Teeuwen

1. Waarom worden de dijken versterkt binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma in Limburg?

Lange periodes van droogte, pieken in wateroverlast en bodemdaling. De kranten staan er vol van. De kans op hogere waterafvoeren neemt toe. We weten dat veel van onze dijken daar niet tegen bestand zijn. Daarom werkt Waterschap Limburg aan veilige dijken. We weten ook dat daar waar we aan het werk gaan, het gebied op de schop gaat. En daarom reikt onze ambitie verder. We geloven erin dat het bouwen van dijken ook kansen met zich meebrengt voor ontwikkelingen in het gebied. Samen met andere overheden en de omgeving kijken we naar de mogelijkheden om duurzaam te bouwen aan een hoogwaterveilig en economisch sterker Limburg. Een hele uitdaging, waar veel bij komt kijken en veel te bespreken is.

2. Waarom vind je het belangrijk om samen met bewoners op een andere manier in gesprek te gaan, zoals nu met Tour de Dijk?

Bij het aanleggen van dijken is vaak veel overleg nodig. Overleg over de plannen, de uitvoering en mogelijke hinder. Dit overleg doen we op allerlei manieren, via spreekuren, (online) informatiebijeenkomsten, exposities in buurtcentra, telefonisch en een-op-een met een bewoner zoals tijdens de Tour de Dijk op de fiets. Samen met een bewoner fiets ik door het gebied waar de hoogwaterveiligheidsopgave ligt. Zo zien en bespreken we samen op een andere manier de opgave, maar maken we ook een praatje over het landschap of mogelijke gezamenlijke interesses. Voor mij als bestuurder is het heel belangrijk om deze gesprekken op verschillende manieren te voeren. En vooral ook leuk om dit te kunnen doen in het mooie Limburgse Maaslandschap.

3. Wat vind je fijn aan fietsen over de Limburgse dijken?

Ik ben een gepassioneerd fietser. In het verleden heb ik lange tochten naar Santiago de Compostela, Rome en Lourdes gemaakt en bergen zoals de Galibier of de Mont Ventoux kan ik maar moeilijk links laten liggen. Vanuit huis in Venlo zijn de vlakke tochten langs de Maas naar het noorden via de brug van Well of naar het zuiden via de brug in Roermond op de racefiets favoriet. Ik kan dan het nuttige met het aangename combineren: lekker sporten, een hoogwaterveiligheidinspectie en genieten van het prachtige landschap langs de Maas. Daar wil ik de inwoners van onze provincie graag in meenemen.

Wat is de Week van ons Water?

Tijdens de nationale Week van ons Water (van 1 t/m 16 mei 2021) vieren we het waterbeheer in Nederland. Grote evenementen en activiteiten waar veel mensen samen komen, laten door coronamaatregelen nog even op zich wachten. Op de website van de Week van ons Water lees je welke activiteiten dicht bij huis worden georganiseerd, zoals Groene daken actie, landelijke wedstrijd NK Tegelwippen en groene en watervriendelijke tuinen.

Terugblik Tour de Dijk

Wat is er besproken tijdens de verschillende etappes? En hoe hebben alle bewoners en Jos Teeuwen de fietstochten ervaren?

Etappe 1 - Steyl

Met Ruud Geerlings.

Etappe 2 - Lottum/Venlo

Marinka Coenders en Jos Teeuwen in Lottum

Met Marinka Coenders.

Etappe 3 - Middelaar

Ton Herings en Jos Teeuwen in Middelaar

Met Ton Herings.

Etappe 4 - Arcen

Piet Cup en Jos Teeuwen in Arcen

Met Piet Cup.

Etappe 5 - Belfeld

Wim van Hooren en Jos Teeuwen in Belfeld

Met Wim van Hooren.

Etappe 6 - Well

Marc Vroemen en Jos Teeuwen in Well

Met Marc Vroemen.