Nieuwe jeugdbestuurder voor Waterschap Limburg


Yzée bij de Geul

Yzée Laheij uit Valkenburg wordt de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Limburg. Yzée gaat meedenken over het betrekken van jongeren bij het waterschapswerk en neemt zitting in het landelijke Jeugdwaterschap. Yzée en haar familie werden vorig jaar zelf getroffen tijdens de watercrisis in Valkenburg en dit was voor haar de aanleiding om zich actief in te zetten als jeugdbestuurder voor het waterschap.

Yzée zit in 6 VWO van het Stella Maris College in Meerssen. Haar ouders hebben een hotel in Valkenburg. Na de watersnoodramp van vorig jaar weet Yzée dus als geen ander dat water je vriend, maar ook je vijand kan zijn. ‘Water staat sinds 14 juli 2021 centraal in ons gezin nadat wij er zelf slachtoffer van werden. Een kans om jeugdbestuurder te worden van het waterschap Limburg liet ik daarom niet aan me voorbij gaan’ vertelt Yzée. Ze vertelt er meer over in de video waarin ze zichzelf voorstelt.

Dijkgraaf Patrick van der Broeck verheugt zich op de samenwerking met Yzée en is benieuwd naar haar ideeën over oplossingen van waterproblemen. Komend weekend staat meteen haar eerste werkweekend met het Nationaal Jeugdwaterschap op het programma.

Nationaal Jeugdwaterschap

De waterschappen willen jongeren meer en beter betrekken bij water en waterbeheer. Daarom richtten zij in 2010 een landelijk jeugdwaterschap op. Dit jeugdbestuur bestaat uit een groep jongeren tussen 14 en 18 jaar en adviseert over activiteiten voor jongeren over diverse onderwerpen zoals schoon en voldoende water, veilig leven met water en het klimaat. Ze denken na over waterproblemen in de toekomst. Hún toekomst!