Medewerkers Waterschap Limburg geven in samenwerking met tijdschrift Freek Vonk 50 gastlessen


Waterschap Limburg gastlessen Freek Vonk

Medewerkers van Waterschap Limburg reizen tijdens de Week van Ons Water door heel Limburg om op basisscholen gastlessen te verzorgen. De gastlessen, die voor een deel in samenwerking met het educatieve tijdschrift van Freek Vonk zijn ontwikkeld, laten kinderen uit groep 5 t/m 8 op een speelse manier kennismaken met het werk van het waterschap.

Patrick van der Broeck, dijkgraaf van Waterschap Limburg: “Dat het onderwerp waterveiligheid leeft onder de jeugd in Limburg, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen: In slechts enkele weken heeft Waterschap Limburg 50 aanmeldingen voor gastlessen ontvangen. Onze medewerkers vertellen komende week aan meer dan 1.000 kinderen over ons werk en ons water.”

Watereducatie juist nú belangrijk

Tijdens de watercrisis van 2021 hebben veel Limburgse kinderen te maken gehad met hevige wateroverlast. Dat heeft op veel kinderen een grote indruk gemaakt. Door de gastlessen en het magazine wordt het onderwerp meer bespreekbaar gemaakt.

Van der Broeck: “De gebeurtenissen van vorig jaar hebben voor heel veel inwoners van Limburg veel impact op hun gevoel voor veiligheid gehad. Ook voor kinderen was dit een gebeurtenis die ze niet snel zullen vergeten en waar ze mogelijk in de toekomst nog vaker mee te maken kunnen krijgen. Het is dan goed om materiaal aan te bieden dat hen helpt hierover te praten en hen in staat stelt nog eens terug te blikken en handelingsperspectief geeft voor de toekomst.”

Samenwerking met Wild van Freek

Er zijn twee verschillende gastlessen ontwikkeld, waarvan één voor groep 5 en 6. We zochten iemand die de doelgroep aanspreekt, en die hebben we gevonden in de vorm van Freek Vonk. In samenwerking met het educatieve tijdschrift van Freek Vonk (Wild van Freek) is er onder meer een quiz en magazine gemaakt over water en het werk van het waterschap.

Daarnaast besteedt de speciale editie van het magazine aandacht aan diverse vraagstukken die actueler dan ooit zijn voor de Limburgse jeugd, zoals ‘Hoe overleef je hoogwater?’. In de afbeelding hieronder vind je de uitwerking van dit onderwerp in het magazine.

Foto magazine Wild van Bevers

Verder gaan de kinderen zelf aan de slag met diverse proefjes, waaronder het bouwen van een echte dam.

Over de Week van Ons Water

In de Week van Ons Water organiseren waterschappen in Nederland leuke en leerzame activiteiten rondom water, maar willen de waterschappen ook duidelijk maken dat veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. Het merendeel van de gastlessen geeft Waterschap Limburg tijdens de Week van Ons Water (15 tot en met 30 oktober).

Meer weten?

Voor meer informatie over de gastlessen kun je terecht bij educatie@waterschaplimburg.nl.