Proef kruidenrijke dijken


Hoe zorgen we ervoor dat dijken en bermen kruidenrijker worden, zodat bijvoorbeeld wilde bijen hier voedsel vinden? Dat gaat een proef in Stevensweert uitwijzen. Afgelopen vrijdag werd de proef officieel gestart door Jos Teeuwen, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg en Johan Lalieu, wethouder van gemeente Maasgouw.

Proef

Er zijn drie proefvakken gemaakt. In één vak is hooi van een kruidenrijk grasland uit de omgeving verspreid. In het vak ernaast is een zaadmengsel gezaaid dat door vrijwilligers in de omgeving van de dijk is verzameld. In het derde vak blijft alles zoals het is. De komende vijf jaar worden de resultaten bijgehouden.

Biodiversiteit

“Het gaat erom dat er een goede mix van grassen en kruiden komt die zorgt voor een sterke dijk en meer biodiversiteit”, vertelt Jos Teeuwen. “Biodiversiteit betekent leven”, aldus Johan Lalieu, die die daarmee het belang van de proef nog eens onderstreept. Dit mooie voorbeeld van samenwerking tussen inwoners en overheden verbetert niet alleen de dijken en bermen maar ook de leefomgeving van insecten. De proefvakken op de Maasdijk in Stevensweert zijn te herkennen aan een bordje op de dijk.

ML5 maakte hier een reportage over.