Niersdijk Ottersum steeds kruidenrijker

Gepubliceerd op 2 december 2021

ExternalPreview

Dankzij de inspanningen van Waterschap Limburg wordt de Niersdijk in Ottersum steeds kruidenrijker. Naast prachtige plaatjes levert dit ook een meerwaarde voor de waterveiligheid. Wortels van grassen en kruiden vormen namelijk de basis voor een stevige dijk. Sinds 2018 heeft het waterschap verschillende methoden uitgeprobeerd om de ontwikkeling van kruiden te versnellen

Wortels van grassen en kruiden zorgen voor een stevige waterkering. Maar wat doe je als deze wortels maar niet willen groeien? 
Met deze vraag is Waterschap Limburg in 2018 een pilot gestart in Ottersum. Verschillende methoden zijn hierbij toegepast waaronder doorzaaien met meer geschikte grassoorten. Ook is Root&Shoot geprobeerd. Deze meststof stimuleert de ontwikkeling van wortels. Ook is Mycorrhiza, een natuurlijke bodemschimmel, ingezet.

Resultaten


Sinds 2018 maken we jaarlijks een opname van de doorworteling (tot welke diepte zitten de wortels) en bedekking (hoe dicht en sterk is de graszode). Volgend jaar maken we de eindbalans pas op maar het lijkt erop de dat natuurlijke ontwikkeling sterker is dan alle andere methoden.

Alhoewel je soms oog voor detail moet hebben, beginnen de eerste resultaten zichtbaar te worden en verschijnen steeds meer verschillende soorten grassen en kruiden.
Op de foto’s is te zien hoe de dijk er in 2018 uitzag en langzaam steeds kruidenrijker werd. Soms moet je op je knieën om bijzondere planten te zien, of zoals op de foto: een rups van de Koninginnepage.

ExternalPreview (3)
Rups van de Koninginnepage

ExternalPreview (2)

ExternalPreview (1)