Handen uit de mouwen voor de Maas Cleanup 2021


MaasCleanUp-

Op zaterdag 18 september stropen duizenden vrijwilligers hun mouwen op voor de Maas Cleanup: een regionaal initiatief om de Maas, de oevers en beken een broodnodige schoonmaakbeurt te geven. Vanwege het recente hoogwater, waarbij veel zwerfvuil in en om het water is achtergebleven, is de vraag naar helpende handen bij het opruimen groter dan ooit. Net als in 2020 zijn ook Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg van de partij.

Afgelopen jaar werd met de Maas Cleanup 6.000 kilo afval opgeraapt door de ruim 5.000 vrijwilligers. “Van verpakkingsmaterialen, drinkflesjes, blikjes en doekjes tot autobanden en complete bankstellen en televisies: je kunt het zo gek niet verzinnen wat er in en om de Maas wordt gedumpt”, vertelt Arnold Jansen, bestuurslid van zowel Waterschap Limburg als dochterorganisatie Waterschapsbedrijf Limburg. “Het hoogwater heeft er dit jaar voor gezorgd dat er onbedoeld nóg meer zwerfvuil terecht is gekomen in de Maas, de beken en op de oevers. Om deze reden werd op 14 augustus al een extra opruimactie gehouden, waarbij maar liefst 137.000 kilo afval werd verzameld. Een ongelofelijke hoeveelheid afval vergeleken met vorig jaar. Ondanks deze geweldige ‘opbrengst’ zijn we er nog lang niet: er zijn nog genoeg plekken te vinden in Limburg die onze aandacht dringend nodig hebben. Als partners in de waterketen dragen we de Maas Cleanup een warm hart toe en roepen we iedereen op om mee te komen helpen. Daarnaast proberen we ook een structurele oplossing te vinden voor dit probleem, onder meer door het Interreg V-a project LIVES (Litter Free Rivers and Streams). Het idee voor de Maas Cleanup is namelijk ontstaan tijdens de startconferentie van dit project. Het doel van LIVES is door een gecoördineerde, grensoverschrijdende aanpak plastic afval in het stroomgebied van de Maas te verminderen. Het probleem van zwerfafval kunnen we namelijk alleen samen oplossen.’’

Meedoen

Iedereen kan meedoen aan de Maas Cleanup; je kunt aansluiten bij één van de reeds aangewezen locaties of op eigen initiatief een locatie aanmelden. Ga naar www.maascleanup.nl voor meer info.

World Cleanup Day

Dat de Maas Cleanup plaatsvindt op zaterdag 18 september is geen toeval: op deze dag vindt wereldwijd de World Cleanup Day plaats, een initiatief van de Plastic Soup Foundation. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven vrijwilligers in 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt.