Ruitzaaien met Gaston Lemlijn


Screenshot Slim omgaan met water

Water vasthouden op landbouwgrond om in periodes van droogte, zoals nu, te kunnen gebruiken en wateroverlast na hevige regenval te voorkomen. Dat is slim omgaan met water. In de videoserie ''Slim omgaan met water'' komen agrariërs uit Limburg aan het woord om te laten zien hoe zij water beter laten infiltreren en voorkomen dat belangrijke voedingsstoffen wegspoelen.

Aflevering 1 staat in het teken van het ruitzaaien van mais. Met de videoserie hopen we andere agrariërs te inspireren ook watervasthoudende maatregelen te nemen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij demonstraties op proeflocaties zodra de coronamaatregelen dat toelaten.

“’Agrariërs doen al veel aan het verminderen van water- en modderstromen om wateroverlast in de dorpskernen in de dalen te voorkomen,” vertelt Josette Van Wersch, bestuurder bij Waterschap Limburg. “Vanwege de klimaatverandering vallen er echter steeds heftigere buien, met wateroverlast in de dorpen in de dalen als gevolg. Daarom werken we samen met de LLTB en natuurbeheerders in het kader van het programma ‘Water in Balans’ voor het Heuvelland aan goede ideeën om op de plateaus en de hellingen per vierkante meter circa 10 millimeter extra water vast te houden.”

Kennis delen?
Interesse in een bezoek aan een proeflocatie of het delen van eigen ervaringen met watervasthoudende maatregelen? Stuur dan een mail naar waterinbalans@waterschaplimburg.nl.


Zie ook