Vervuiling Kabroeksebeek en Molenbeek in Horst opgelost

Gepubliceerd op 20 augustus 2020

molenbeek_0008

Update 21 augustus: De waterkwaliteit is voldoende hersteld. Het zuurstofgehalte is inmiddels weer op normaal niveau

Via een storing bij een riooloverstort in de Kabroeksebeek in Horst-America is er eind vorig week rioolwater in de beek terecht gekomen. De vervuiling is deels in de Molenbeek terecht gekomen.

Door de vervuiling heeft er ook vissterfte plaats gevonden. De dode vissen zijn inmiddels geruimd.

Update 21 augustus 11:20 uur:

De waterkwaliteit is voldoende hersteld. De tijdelijke dam is gisterenmiddag weggehaald. Het doorspoelen van de Kabroeksebeek is gisteren gemaximaliseerd om de laatste resten van de vervuiling op te ruimten
De beluchtingspompen zijn gisteren verwijderd omdat deze niet meer nodig waren. Het kan zijn dat er de komende tijd nog dode vissen komen bovendrijven, deze worden door het waterschap meteen geruimd en afgevoerd. We blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Update 19 augustus 9:00 uur:

Gisteren is er een tijdelijke dam aangelegd in de Kabroekse beek. Hiermee voorkomen we dat de vervuiling zich verder verspreid richting de Groote Molenbeek.

dam kabroeksebeek

Sinds vanochtend wordt het vervuilde water gecontroleerd afgepompt naar een rioolleiding van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) waar het richting een rioolwaterzuivering wordt afgevoerd. Ook vullen we de beek bovenstrooms met schoon water.

Update 17 augustus 22:30 uur:

Er is een pomp ingezet om de vervuiling te verdunnen en de beken door te spoelen. Ook wordt hierdoor extra zuurstof aan het water toegevoegd om verdere vissterfte te voorkomen.